Verbod rondleidingen Wallen: ondernemers en sekswerkers zijn tegen

Talk of the Town Rondleidingen op de Wallen zijn straks verboden. Ondernemers en sekswerkers zijn daar tegen. ‘De overlast komt niet van die groepen.’

Uitgaanspubliek op de Wallen op een zaterdagavond.
Uitgaanspubliek op de Wallen op een zaterdagavond. Foto Remko de Waal/ANP

Het jubileum was al in zicht. Rob van Hulst zou volgend jaar veertig jaar rondleidingen geven op de Amsterdamse Wallen. Zijn werk als gids in de rosse buurt ontstond in 1980, toen hij onderzoek deed naar heroïneprostitutie. „De gemeente vroeg of ik wat uitleg kon geven. Toen zijn we ook gaan rondlopen om mijn verhaal visueel te verduidelijken.” Het jubileum gaat niet door, bleek vorige week. Per 1 januari 2020 zijn rondleidingen in het Wallengebied verboden. Wethouder Udo Kock schreef in zijn persbericht: „Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie.”

De beslissing is typisch voor de hardere aanpak van overlast op de Wallen. Sinds vorig jaar april hebben gidsen hier een ontheffing nodig. Burgemeester Femke Halsema kondigde in december een nieuw pakket maatregelen aan om problemen op de Wallen in te perken, waaronder een verbod op rondleidingen in de avond. Dit gaat 1 april in, en vanaf 2020 zijn rondleidingen dus helemaal verleden tijd.

Van Hulst vindt het „heel jammer”, maar legt zich neer bij het besluit. In tegenstelling tot de organisatie Amsterdam Red Light District Tours. „We gaan juridische stappen ondernemen”, zegt directeur Elard Tissot van Patot.

‘Niet gekend’

Door rondleidingen volledig te verbieden wil de gemeente prostituees respectvol behandelen en de drukte in het gebied tegengaan. Uit een gemeentelijke evaluatie van het ontheffingsstelsel blijkt dat meer dan 80 procent van de seksbranche-ondernemers vindt dat de rondleidingen een negatieve invloed hebben op hun omzet. Prostituees zouden bovendien last hebben van de filmende en fotograferende deelnemers, die zich ook nog eens grof zouden gedragen.

Lees ook: Ombudsman pleit voor drastische maatregelen op vooral de Wallen

Je zou dus verwachten dat het verbod als een overwinning wordt gevoeld door de ondernemers en prostituees. De waarheid is anders. „Wij willen helemaal geen verbod”, zegt Foxxy Angel van Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers. „Ik snap dat de gemeente af wil van vervelende dronken toeristen, maar dat zijn niet de toeristen die meelopen met tours”, vervolgt de Proud-woordvoerder, die uitsluitend onder haar artiestennaam in de krant wil. Cor van Dijk, voorzitter van Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal (OVOA), laat weten: „Het besluit is gebaseerd op onvolledige of misschien zelfs onjuiste informatie. Wij herkennen de overlast van rondleidingen niet.” Beide organisaties zeggen dat hen, en hun leden, niets is gevraagd bij de totstandkoming van het verbod.

Pissen in de gracht

Niet de rondleidingen, maar pubcrawls, vrijgezellenfeesten en los rondlopende toeristen zorgen volgens Angel en Van Dijk voor overlast. Deze groepen pissen in de gracht, maken veel lawaai en maken foto’s en video’s van de prostituees, vertelt Van Dijk. „Jarenlang is niet opgetreden tegen dit gedrag en nu is er veel achterstallig onderhoud.” Proud wil dat filmende en fotograferende toeristen worden aangepakt. „De sekswerkers moeten nu bij wijze van spreken zelf naar buiten om te vragen of een toerist iets wil wissen.” Gids Van Hulst vult aan dat de ‘free tours’ te grote groepen rondleiden en zich niet aan de regels houden.

De rosse buurt hoort bij de geschiedenis van Amsterdam

Foxxy Angel Proud, belangenvereniging voor sekswerkers

De gemeente laat in een reactie weten dat op 14 februari een meeting plaatsvond „over de problematiek” met wethouder Udo Kock en een kleine afvaardiging van de werkgroep Gidsen. In deze werkgroep zitten gidsen, touroperators, seksbranche-ondernemers, buurtbewoners, Proud en de gemeente zelf. „Proud heeft toen niet aangegeven te willen deelnemen aan dat gesprek.” Bovendien wordt volgens de gemeentewoordvoerder al wel gehandhaafd op fotograferen en filmen. De pubcrawls vallen onder het nieuwe beleid.

Bij het voortbestaan van de rondleidingen speelt voor de prostituees en ondernemers een financieel belang, geven Van Dijk en Angel toe. Maar Proud vindt ook dat het verhaal over de Wallen moet worden blijven verteld. „De rosse buurt hoort bij de geschiedenis van Amsterdam.” Daar sluit gids Van Hulst zich bij aan. „We vergeten soms dat we een enorm cultureel erfgoed hebben op de Wallen. Wat dacht je van Ons’ Lieve Heer op Solder?”

Lees ook Op stap met boa’s op de Wallen: ‘Niet drinken, wél blowen. Dat is lastig uit te leggen’