Topman Air France-KLM: ik deed geen voorstel tot vertrek Elbers

Ben Smith

Ben Smith, topman van Air France-KLM, heeft de raad van commissarissen uiteindelijk niet voorgesteld om de aanstelling van KLM-topman Pieter Elbers te beëindigen. Dat zegt Smith in een interview in NRC. Smith: „Ik wilde zeker weten dat we met iedereen in de top van de groep op dezelfde lijn zaten. Toen ik die garantie had, was er geen kwestie meer.”

Na zes maanden zwijgen tegen de pers geeft Smith deze week twee interviews, één in Nederland en één in Frankrijk.

In februari ontstond tot op regeringsniveau ophef over het mogelijke wegsturen van Elbers. Het kabinet sprak steun uit voor de succesvolle topman, Smith sprak met twee ministers in Den Haag. KLM’ers begonnen een petitie, managers keerden zich tegen de onrust.

Een week na de herbenoeming van Elbers maakte het kabinet bekend dat de Nederlandse staat voor 744 miljoen euro evenveel aandelen Air France-KLM kocht als de Franse staat, een belang van 14 procent. Met de aankoop wil het kabinet de belangen van KLM en Schiphol beter kunnen bewaken.

Smith hoorde anderhalf uur voor de bekendmaking over de aankoop. „Het was onverwacht voor iedereen, ook voor mij. Mijn reactie was: waarom?” Een plaats in de top van Air France-KLM voor de nieuwe aandeelhouder is onzeker. „Ik vind de raad met 19 personen nu al te groot.”

Interview pagina E4-5