Thuiskok

Venkelfritters met avocado

Er zijn van die dingen die je eerst verschrikkelijk vies vindt en later heerlijk, of andersom. Venkel vond ik vroeger niet te hachelen, juist om de anijssmaak die ik nu fantastisch vind. Misschien had ik het eerder lekker gevonden als ik dit gerecht had gegeten.

Maak eerst de avocadocrème. Blancheer de tomaat snel, haal het velletje eraf, snijd hem in kleine blokjes en zet opzij. Schil de avocado’s, verwijder de pitten, leg het vruchtvlees in een kom en prak het grof met een vork. Sprenkel er een paar druppels citroensap over, voeg de sjalot, de knoflook, de mosterd en de robiola toe en meng alles goed. Voeg tot slot de tomaat, de zongedroogde tomaat, de peterselie en wat olijfolie en zout en peper toe.

Stoom de plakken venkel zes minuten en zet ze opzij. Bereid drie middelgrote kommen voor: eentje met bloem; eentje met de sojaroom, sojamelk en zout en peper; en eentje met het broodkruim of paneermeel met de kruiden en knoflook. Haal elke plak venkel door achtereenvolgens de bloem, de sojaroom en het broodkruim. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Frituur de venkel in de hete olie, laat de plakken uitlekken op keukenpapier, bestrooi ze met zout en peper en serveer ze meteen met de avocadocrème.