Ten minste vijftien doden bij aanslag met autobom in Somalië

De bom ging af voor de deur van een restaurant, waar net veel mensen aan het eten waren. Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

De ravage op de plek van de explosie.
De ravage op de plek van de explosie. Foto Feisal Omer/Reuters

Bij een aanslag met een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn donderdag zeker vijftien doden gevallen. Dat melden de persbureaus Reuters en AFP. Zeventien anderen zijn gewond geraakt.

De bom ging ‘s middags af voor de deur van een restaurant, waar op dat moment veel mensen zaten te eten. Het dodental zal waarschijnlijk nog oplopen: een politiechef heeft het tegen persbureau AP over zestien dodelijke slachtoffers, terwijl een andere getuige beweert dat hij achttien lichamen heeft gezien op de plek van de aanslag.

Terreurbeweging Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De jihadistische organisatie pleegt geregeld aanslagen in Somalië en andere Oost-Afrikaanse landen. Eerder deze maand vielen bijna dertig doden bij een dubbele autobomaanslag door Al-Shabaab in Mogadishu. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi belegerden militanten van de beweging in januari een hotelcomplex. Daarbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven.

Lees ook: Verzwakt Al-Shabaab nog lang niet verslagen

Al-Shabaab is een paar jaar geleden door regeringstroepen uit Mogadishu verdreven. In de rest van Somalië, waar de overheid vaak nauwelijks gezag heeft, heeft de extremistische strijdgroep het echter op veel plekken voor het zeggen. Sinds president Donald Trump aan de macht is, voeren de Verenigde Staten aanzienlijk vaker luchtaanvallen met drones uit op Al-Shabaab-leden.