Stoltenberg blijft tot 2022 aan als NAVO-baas

De oud-premier van Noorwegen wordt de op één na langst zittende secretaris-generaal. Volgende week bestaat de NAVO 70 jaar.

Foto Stephanie Lecocq/EPA

De Noor Jens Stoltenberg (60) blijft tot en met 2022 secretaris-generaal van de NAVO. Dat hebben lidstaten van de organisatie donderdag in Brussel besloten. Stoltenberg geeft sinds 2014 leiding aan de NAVO. Als Stoltenberg zijn mandaat vol maakt, heeft maar één iemand langer leiding gegeven aan de NAVO: de Nederlander Joseph Luns, tussen 1971 en 1984.

De lidstaten roemen Stoltenberg om de manier waarop hij de organisatie probeert te moderniseren, schrijft de NAVO in een verklaring. Voor hij naar Brussel kwam, was Stoltenberg tot twee keer toe premier van Noorwegen: tussen 2000 en 2001, en tussen 2005 en 2013.

Defensie-uitgaven

Komende week reist Stoltenberg naar Washington DC voor een NAVO-top met de ministers van Buitenlandse Zaken van alle lidstaten, ter ere van het 70-jarig bestaan van de NAVO. In de Amerikaanse hoofdstad heeft Stoltenberg dinsdag een ontmoeting met president Donald Trump. Die is kritisch op de organisatie. Hij vindt dat de Verenigde Staten financieel te veel bij moeten dragen aan de alliantie, terwijl andere landen dat in zijn ogen te weinig doen.

Volgens NAVO’s 2-procentnorm moet iedere bondgenoot minstens 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan Defensie. Veel landen, waaronder Nederland, voldoen niet aan dat criterium. Trump stelt het volgens persbureau Reuters op prijs dat Stoltenberg zijn best doet daar verandering in te brengen.

Twitter avatar jensstoltenberg Jens Stoltenberg Honoured by the decision by the #NATO Allies to extend my term as Secretary General until 30 September 2022. Together we will continue to adapt & modernise our Alliance to keep it fit for the future: https://t.co/ybBwSDOy6z https://t.co/K5CIiqRYjl