Steppen op de stoep in Parijs? Boete van 135 euro

Elektrische steps Parijs wil het gebruik van de e-steps in de stad aan banden leggen.

Ook de aanbieders van e-steps zelf, zoals Lime, zijn blij met strengere regels in Parijs
Ook de aanbieders van e-steps zelf, zoals Lime, zijn blij met strengere regels in Parijs Foto Christophe Petit Tesson / EPA

Ze staan overal. En meestal staan ze behoorlijk in de weg. Voor veel Parijzenaars zijn „free floating” elektrische deelstepjes sinds ze vorig jaar op de markt kwamen een plaag geworden. Ze zijn populair bij stadsbewoners en toeristen, maar ze vallen buiten alle bestaande regelgeving. De gebruikers sjezen over fietspaden en de autorijbaan of ze zigzaggen tussen voetgangers door over de stoep. En ze parkeren, dus, waar ze maar willen.

In afwachting van een nieuwe nationale mobiliteitswet gaat de gemeente nu al strenger optreden. Regulering is nodig om niet alleen de ongebreidelde toename van het aantal stepjes, maar ook het aantal ongelukken aan banden te leggen, zegt wethouder Emmanuel Grégoire. Precieze cijfers ontbreken, maar artsen melden een snel toenemend aantal botbreuken en andere kwetsuren. Niet alleen bij de gebruikers, maar ook bij passanten. „Meerdere keren per maand” worden blinde mensen van de sokken gereden, liet een belangengroep voor blinden weten. „De steps zijn stil, dus we weten niet dat ze eraan komen”, aldus een woordvoerder.

Maandag schreven gemeente-agenten op Boulevard Sébastopol in het centrum van de stad de eerste bekeuringen uit aan mensen die met e-stepjes over de stoep reden: 135 euro. „De trottoirs zijn uitsluitend voor voetgangers!” twitterde burgemeester Anne Hidalgo instemmend. Een dag later werden voor het eerst hinderlijk in de weg staande stepjes verwijderd en naar een gemeentelijk afvalpunt gebracht. Daar kunnen ze door de uitbaters voor 35 euro per stepje worden vrijgekocht.

Nadat vooral Chinese bedrijven de stad in de afgelopen jaren al (met wisselend succes) van vrij te gebruiken deelfietsen hadden voorzien, verschenen in juni vorig jaar ook de eerste e-steps in het Parijse straatbeeld. Het Californische merk Lime, dat volgens zakenkrant Les Echos inmiddels een geschatte marktwaarde van 2,4 miljard dollar heeft, maakte onlangs bekend dat het van juni tot eind december in Parijs al zo’n 2 miljoen ritjes in rekening bracht.

Het gebruik van de e-steps is vergelijkbaar met dat van de deelfietsen. Wie een app heeft gedownload en daar tegoed op heeft gezet, kan door een QR-code te scannen een stepje van straat pakken en ermee op pad gaan. De kosten (ongeveer een euro per ritje plus 15 cent per minuut) worden automatisch afgeschreven. De steps gaan maximaal zo’n 25 kilometer per uur, een helm is niet verplicht. Formeel mogen steps - dat stamt uit de tijd dat het nog gewoon speelgoed was - niet op de openbare weg. Maar ze mogen ook niet op de stoep. In Nederland geldt een soortgelijke situatie. Het Franse ministerie van Transport werkt nu aan een nieuwe ‘voertuigcategorie’ om de verkeerswetten aan te passen op modern geëlektriseerd vervoer. Parijs „kan niet wachten”, zegt de wethouder.

Want na Lime volgde Bird en daarna kwam Bolt. Inmiddels zijn liefst acht aanbieders op de Parijse markt actief. Volgens officiële cijfers zijn op dit moment ruim 15.000 e-steps, scooters en fietsen op straat beschikbaar. De komende maanden zouden nog 40.000 extra apparaten komen. Maar niemand die het precies weet, want de bedrijven die de apparaten willekeurig op straat hebben gezet hoefden ze niet aan te melden bij de gemeente.

Terwijl de stad aanvankelijk positief was over de milieuvriendelijker wijze van vervoeren, maakte burgemeester Hidalgo vorige week bekend dat de aanbieders voortaan per stepje een jaarlijkse bijdrage van 50 euro moeten betalen om hun aantal te beperken. Voor elektrische scooters, die onder andere via deelservice CityScoot gebruikt kunnen worden, geldt een jaarlijkse bijdrage ven 60 euro. De kosten lopen op als een bedrijf meer dan 500 apparaten op straat heeft. Ook komen er nog voor de zomer 500 vaste plekken waar de gebruikers de stepjes na gebruik kunnen achterlaten om de huidige anarchie te beteugelen.

De gemeenteraad moet in april nog over de maatregelen stemmen, maar dat lijkt een formaliteit. Lyon en Marseille hebben inmiddels vergelijkbare maatregelen genomen. Bordeaux en Toulouse hebben, in navolging van San Francisco, de stepjes maar helemaal verboden. In beide steden werden de rondslingerende stepjes, net als in Parijs, de laatste maanden veelvuldig ingezet tijdens rellen rond demonstraties van ‘gele hesjes’, om barricades op te werpen of om ruiten van bankkantoren in te tikken.

Om zo’n verbod te voorkomen, stemmen de aanbieders in met de Parijse regulering. „We zijn heel blij met deze heffing”, zei de Franse Lime-baas Arthur-Louis Jacquier tegen Le Monde.