sociale media

Facebook weert uitingen van witte suprematie, ook op Instagram

Opmerkingen als „de VS zouden een witte natie moeten zijn” worden vanaf volgende week geweerd op Facebook. Dat belooft het techbedrijf, dat uitingen op Facebook en Instagram gaat verwijderen waaruit overtuigingen van wit nationalisme of wit separatisme blijken. Facebook verwijdert al langer berichten en video’s die dat promoten, maar tot dusver werden posts die ideeën van wit nationalisme en wit separatisme uitdragen wel getolereerd. Het techbedrijf schaarde deze onder „de bredere concepten nationalisme en separatisme zoals American pride en Baskisch separatisme”. Directe aanleiding voor het besluit is de recente aanslagen op moskeeën in Christchurch. De vermoedelijke dader had vooraf zijn rechts-extremistisch gedachtengoed samengevat in een manifest gepubliceerd op Facebook. (NRC)