Snorretje tekenen op een foto van de president? In Burundi beter niet

Burundi Drie meisjes van 15 16 en 17 jaar, werden vastgezet omdat ze op een plaatje van president Nkurunziza hadden getekend in hun schoolboek. Twitter kwam in actie.

Met de hashtag #FreeOurGirls eisten twitteraars de vrijlating van de drie meisjes.
Met de hashtag #FreeOurGirls eisten twitteraars de vrijlating van de drie meisjes.

Even leek het erop dat drie meisjes in Burundi vijf jaar celstraf zouden krijgen vanwege een tekening in hun schoolboek. De meisjes van 15 16 en 17 jaar, werden opgepakt en vastgezet omdat ze op een plaatje van president Nkurunziza hadden getekend. Ze hadden het staatshoofd beledigd.

De arrestatie leidde tot veel internationale verontwaardiging. Dagenlang werden er op Twitter grappige plaatjes gedeeld van de president met rode duivelsoortjes, scherpe hoektanden, een blonde pruik. Met de hashtag #FreeOurGirls eisten twitteraars de vrijlating van de drie. Met succes.

Hun advocaat liet woensdag weten dat ze zijn vrijgelaten, schrijft Reuters. Hun aanklacht is ingetrokken. „We roepen ouders op hun kinderen beter te onderwijzen”, zei Justitieminister Aimée Laurentine Kanyana nog wel. „We herinneren kinderen er aan dat ze autoriteiten moeten respecteren, ook als 15-jarige kan je strafrechtelijk vervolgd worden.”

Dunne huid

Volgens Human Rights Watch liet de arrestatie zien wat voor „dunne huid” de Burundese autoriteiten hebben, terwijl ze zelf verantwoordelijk zijn voor grove mensenrechtenschendingen.

Naar schatting zijn sinds 2015 zeker 400.000 mensen het land ontvlucht vanwege politieke onrust. Er zijn meer dan 1.200 mensen om het leven gekomen bij geweld dat wordt toegeschreven aan het leger en aan de regering gelieerde milities. In mei 2018 organiseerde president Nkurunziza, sinds 2005 staatshoofd, een omstreden referendum, waardoor hij tot 2034 aan de macht kan blijven.

Eind februari heeft Burundi tegen de zin van de Verenigde Naties het mensenrechtenbureau in het land gesloten. De autoriteiten zeiden dat er op het gebied van mensenrechten „voldoende voortgang” was geboekt. De VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet zei dat juist veel van dat werk de laatste jaren in gevaar is gekomen. Al eerder trok het Oost-Afrikaanse land zich terug uit het Internationaal Strafhof in Den Haag, als eerste lid ooit.