Saoedi-Arabië laat vrouwelijke activisten voorlopig vrij

Actievoerders tegen het rijverbod werden een maand voor het werd opgeheven opgepakt. Drie van hen zijn nu vrij.

Activist Aziza al-Yousef op een foto uit 2016. Volgens bronnen is ze één van de vrouwen die is vrijgelaten.
Activist Aziza al-Yousef op een foto uit 2016. Volgens bronnen is ze één van de vrouwen die is vrijgelaten. Foto Fayez Nureldine/AFP

Saoedi-Arabië heeft donderdag drie vrouwelijke activisten voorlopig vrijgelaten die bijna een jaar vastzaten. Dat meldt persbureau Reuter op basis van Saoedische staatsmedia. Ze voerden actie tegen het rijverbod voor Saoedische vrouwen. Dat werd een maand na hun aanhouding opgeheven. Negen andere vrouwen worden volgens bronnen van persbureau Reuters dit weekend vrijgelaten.

De precieze reden van hun vrijlating nu is onduidelijk. Hun vrijlating is voorwaardelijk, de vrouwen moeten zich nog op gezette tijden blijven melden bij de rechtbank in Riad.

Het Saoedische regime arresteerde in mei vorig jaar ten minste tien prominente actievoerders. Volgens bronnen van Reuters zijn donderdag blogger Eman Alnafjan, prediker Ruqqaya al-Mohareb en professor Aziza al-Youssef vrijgelaten. Die laatste was een van de eerste Saoedische vrouwen die toen het verbod nog gold, al regelmatig demonstratief de auto pakten.

Na decennia van repressie is de emancipatie van Saoedische vrouwen in een stroomversnelling geraakt. Vol zelfvertrouwen in niqaab de arbeidsmarkt op.

Een aantal vrouwen heeft tijdens de rechtszaak gezegd in de gevangenis te zijn gemarteld. Ze zouden elektrische schokken en stokslagen hebben gekregenm, en werden seksueel misbruikt. De openbaar aanklager in Saoedi-Arabië heeft die beschuldigingen ontkracht. De rechtszaak vond plaats achter gesloten deuren. Ze worden er formeel van verdacht de Saoedische belangen tegen te hebben gewerkt, en samen te werken met buitenlandse mogendheden. In staatsmedia werden ze bovendien afgeschilderd als “verraders”.

De zaak heeft Saoedi-Arabië veel kritiek uit westerse hoek opgeleverd. Amnesty International heeft positief gereageerd op de vrijlating van de vrouwen, maar pleit er ook voor dat die onvoorwaardelijk wordt.