Nu ook geldprijs voor ‘mooiste boek ter wereld’ over bodemvondsten Noord-Zuidlijn

‘SPUL’ Het dikke boek met foto’s van bodemvondsten tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, ‘Spul’, scoort de ene na de andere internationale prijs.

Gevonden bij metroaanleg: oude spijkers in ‘Spul’.
Gevonden bij metroaanleg: oude spijkers in ‘Spul’. Fotografie Harald Strak, vormgeving Willem van Zoetendaal

Tot het ‘mooiste boek van de wereld’ was het al uitgeroepen, een eervolle titel zonder prijzengeld. Maar nu heeft grafisch ontwerper Willem van Zoetendaal met Spul, een catalogus over de archeologische vondsten bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, ook een geldprijs gewonnen: The Cornish Family Prize for Art and Design Publishing, goed voor 15.000 Australische dollar, 9.400 euro.

Deze prijs wordt jaarlijks toegekend bij de Melbourne Art Book Fair. Voor de prijs waren negentig boeken van over de hele wereld ingezonden. Volgens de jury legt Spul op een fascinerende wijze stadsgeschiedenis bloot.

‘Stuff’ is de Engelse versie van ‘Spul’ Fotografie Harald Strak, vormgeving Willem van Zoetendaal

Spul, (Stuff in het Engels) een uitgave van De Harmonie, is een 600 pagina’s dikke foliant met 13.000 op onderwerp gerangschikte bodemvondsten, van pijlpunten en klootdolken tot zalfpotten en luizenkammen. Van Zoetendaal, in het verleden chef vormgeving bij NRC, werkte vier jaar lang aan het ontwerp van het boek, samen met fotograaf Harold Strak en stadsarcheoloog Jerzy Gawronski.

Het boek is inmiddels uitverkocht.

Begin maart kreeg het boek van de Stiftung Buchkunst de Goldene Letter op boekenbeurs in Leipzig de onderscheiding voor het ‘mooiste boek uit de hele wereld’ van 2019. NRC publiceerde op de Achterpagina in 2018 een reeks voorpublicaties uit het boek.