Mooi hoor, slimme spoelloze wc’s, maar kijk ook eens naar je bord

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Op zoek naar spullen voor een nieuwe badkamer blinkt het chroom ons in de sanitairwinkels tegemoet. We banen ons een weg langs regendouches, marmeren waskommen en toiletten met wasfunctie. Bijna nergens zien we informatie over duurzame opties. Hoeveel water komt er uit een kraan? Wat is de zuinigste wc? Verbruik je met een vlakke waskom meer water dan met een diepe wasbak?

Er werd in deze rubriek al eerder geschreven over de groene winst die in badkamers te behalen valt. Maar daarbij ging het vooral over de energie die het kost om dat water op te warmen.

Ook om het water te zuiveren en met voldoende druk naar de douchekop te leiden is veel energie nodig. En hoeveel grondwater kun je, zeker in zo’n droge zomer als vorig jaar, met goed fatsoen eigenlijk aan de natuur onttrekken?

Er is geen financiële prikkel om zuinig met water te zijn. Daarvoor is water veel te goedkoop. Eén kuub (1.000 liter) kost niet veel meer dan een euro. Voor dat geld kun je, volgens cijfers van waterbedrijf Vitens, zeker 20 keer douchen, 175 keer doorspoelen of bijna anderhalf jaar genoeg water drinken.

Toch daalt het waterverbruik. Een halve eeuw geleden gebruikten Nederlanders gemiddeld zo’n 190 liter per dag. Inmiddels is dat net iets minder dan 120 liter. Maar het kan nog minder, en de meeste winst lijkt in de badkamer te halen.

Slimmigheidjes

Wij hadden al een besparende douchekop en wastafelkraan. Wat konden we dan nog meer doen? Ik stuitte op kleine slimmigheidjes (een fonteintje dat het afvalwater niet naar het riool maar naar de spoelbak van de wc stuurt), ingewikkelde technologische vindingen (een douche die het warme water opvangt, filtert en hergebruikt) en verregaande keuzes (een wc zonder spoeling, waar de poep met speciaal papier wordt bedekt en aangestampt, om uiteindelijk in de gft-bak of als mest in de tuin te belanden).

Met al die snufjes besparen we straks misschien wel 40 liter water per dag – al huiver ik voor de spoelloze wc – becijferde ik opgetogen. Tot ik tijdens mijn groene badkamerspeurtocht op internet stuitte op een opiniestuk in NRC uit 2016 van twee hoogleraren (watermanagement en gedragseconomie). Zij herinnerden eraan dat je het meeste water bespaart door je biefstuk te laten staan (3.000 liter), en dat nieuwe katoenen T-shirt niet te kopen (bijna net zoveel).

Daar kun je heel vaak voor onder een regendouche staan.