Monsanto moet opnieuw kankerpatiënt miljoenen betalen

Er lopen meer dan negenduizend vergelijkbare rechtszaken omtrent onkruidverdelger Roundup.

Edwin Hardeman en zijn naasten na het vonnis.
Edwin Hardeman en zijn naasten na het vonnis. Foto Jeff Chiu/AP

Het Amerikaanse landbouwchemiebedrijf Monsanto is woensdag opnieuw veroordeeld voor het veroorzaken van kanker, meldt persbureau AFP. Chemiereus Bayer, waar Monsanto vorig jaar mee fuseerde, moet 80,3 miljoen dollar (ruim 71 miljoen euro) betalen aan een man die decennialang gebruikmaakte van onkruidverdelger Roundup. Het is de tweede keer in enkele maanden tijd dat Bayer wordt veroordeeld tot het betalen van miljoenen dollars in een dergelijke rechtszaak.

De 70-jarige Edwin Hardeman uit Californië gebruikte 25 jaar lang het product Roundup. In 2015 werd lymfeklierkanker bij hem vastgesteld. Vorige week bepaalde een jury dat Roundup “een substantiële factor” was in het ontstaan van de ziekte. Het wordt Monsanto bovendien kwalijk genomen dat de Roundup-flessen geen waarschuwing bevatten over de risico’s.

Lees ook: Vier vragen over Roundup: een van de meest gebruikte maar ook meest controversiële bestrijdingsmiddelen.

In totaal lopen er meer dan negenduizend vergelijkbare rechtszaken tegen Monsanto in de Verenigde Staten. Vorig jaar werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 78 miljoen dollar aan een terminaal zieke schoolconciërge.

Bayer heeft woensdag meteen kenbaar gemaakt in hoger beroep te gaan. De chemiereus stelt “teleurgesteld” te zijn in de uitspraak en houdt vol dat de onkruidverdelger niet kankerverwekkend is. “Bayer staat achter deze producten en zal ze op krachtige wijze verdedigen.”