Minister Koolmees wil nú zijn slag slaan

De Haagse Stemming

Lodewijk Asscher heeft zijn hoop op een uitgestoken hand van het kabinet terug. VVD en D66 voerden de duurste verkiezingscampagnes. En FvD vindt een meldpunt nu wél een goed idee.

KOPPEN BIJ ELKAAR: De cafeïne klotst zo langzamerhand tegen de plinten in Den Haag. Gisteren was het minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) die op zoek ging naar steun voor zijn plannen voor de pensioenen en de arbeidsmarkt. En ook hij weet: “Daarvoor zijn kopjes koffie in het parlement noodzakelijk”. Koolmees schoof aan bij Lodewijk Asscher, die wel oren naar samenwerking heeft. Of de PvdA straks genoeg senaatszetels heeft om het kabinet aan een meerderheid te helpen is allerminst zeker, zagen we gisteren al, maar Asscher heeft veel te winnen in het pensioendossier én bij zijn kiezers. Dus werd Koolmees met draaiende camera’s opgewacht in de PvdA-vertrekken: een bekend tafereel.

Koppen bij elkaar II: Interessant is hoe de linkse oppositie zal reageren op Koolmees’ paaipogingen. Toen de minister in de herfst steun zocht in de Kamer voor zijn pensioenplan, trok Asscher nog op met Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP). De drie hadden bezworen elkaar niet te laten vallen. Maar nu PvdA en GroenLinks concurreren om de gedoogpositie, lijkt de liefde gedoofd.

SPONSORED CONTENT: Democratie is onbetaalbaar, maar in Nederland tegelijkertijd vrij goedkoop. Onderzoeksbureau Nielsen zette de campagneuitgaven op een rij en zag dat alleen VVD en D66 boven de 1 miljoen euro uitkwamen. Helemaal zeker zijn die bedragen niet: zo werden bijna alle campagnes stilgelegd in de laatste dagen voor de verkiezingen vanwege de aanslag in Utrecht, en blijven veel advertenties op sociale media buiten beeld. Vast staat dat veel partijen krap bij kas zitten. Ze zoeken gratis aandacht via talkshows en radioprogramma’s, proberen ‘viral’ te gaan met aparte spotjes (‘Een hele goede morgen’ werd door het CDA slechts twee keer uitgezonden op televisie, maar bleef wel hangen) en bedenken andere goedkope manieren om campagne te voeren.

SCHOOLSTRIJD: Eén van die manieren is het introduceren van nieuwe plannen. We zagen het volop in verkiezingstijd, toen de ene na de andere proefballon werd opgelaten. Nu zet FvD door met een van die verkiezingsplannen: de partij wil een meldpunt creëren om vermeende linkse indoctrinatie in het onderwijs te signaleren. Een ‘nieuwe schoolstrijd’, zegt FvD zelf. Een “walgelijk” plan, aldus de rest van de Kamer, die gisteren toevallig net over de veiligheid van leraren in het klaslokaal debatteerde. “Zo gaan we niet met onze docenten om”, stelde Rudmer Heerema (VVD). Minister van Engelshoven (Onderwijs, D66) verwierp het idee “in de meest stevige bewoordingen”. FvD deed zelf niet mee aan het debat. De laatste keer dat Thierry Baudet in de Kamer het woord nam over meldpunten was twee jaar geleden: toen noemde hij ze nog een vehikel voor “willekeur en politiek opportunisme”.

INSTALLATIE BIJNA VOLTOOID: In de Provinciale Staten is FvD deze week wél van de partij. Nu de nieuwe Statenleden worden geïnstalleerd, blijkt dat de onervarenheid overheerst (in Trouw, via Blendle). Dat geldt zeker voor de 86 Statenleden van Forum, een bont gezelschap: overwegend man, weinig ambtenaren, vaak afkomstig uit het partijkader, met een gevarieerde levensloop, schrijven redacteuren Derk Stokmans en Clara van de Wiel vandaag in NRC. “Er is een voormalige buschauffeur, een gepensioneerde Maltezer ridder, een organisator van keetfeesten, een wetgevingsjurist uit de Tweede Kamer, een luchtverkeersleider, een dominee, een paardenhandelaar, een leraar die ook instructeur is in de Filippijnse vechtsport Escrima.”

Installatie bijna voltooid II: Alleen in Flevoland laat de installatie nog iets langer op zich wachten. De provincie laat eerst alle stemmen hertellen, op verzoek van het CDA, dat tien stemmen tekort kwam voor een vierde zetel. Om de uitkomst af te wachten, wordt de eerste sessie van de nieuwe Statenleden uitgesteld. Gunstig nieuws voor FvD’er Maxim Gortworst, die nog snel naar de provincie moet verhuizen.

VERANDEREND KLIMAAT: Vóór de verkiezingen kondigde Henk Otten, binnenkort de aanvoerder van de grootste senaatsfractie, al aan de Eerste Kamer te willen opschudden. Gisteren kregen we daarvan een voorproefje. Als het aan de senatoren ligt, wordt half mei gestemd over de Klimaatwet, die (anders dan het klimaatakkoord) alweer even geleden door de Tweede Kamer werd geloodst. Dat is kort voor de installatie van de nieuwe Eerste Kamer. De meerderheid voor de wet is ruim, zo ruim dat de wet ook in de nieuwe samenstelling niet in de problemen komt, maar Otten rook zijn kans. Hij wil de behandeling uitstellen tot na de installatie, zei hij op Twitter, zodat ook FvD mee kan praten. Dit zouden we in de nieuwe Eerste Kamer wel eens vaker kunnen gaan zien.

QUOTE VAN DE DAG:

“Partijen gaan zijn standpunten overnemen, of hem ermee confronteren. Partijen gaan hem behandelen zoals zij werden behandeld, toen ze zelf de politieke elite waren.”

Columnist Tom-Jan Meeus blikt vooruit op de nieuwe werkelijkheid voor Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.