Middellandse Zee

Migranten uit Libië kapen Turks schip om naar Europa te komen

Migranten hebben woensdag een vrachtschip gekaapt dat hen had opgepikt voor de kust van Libië. Volgens Italiaanse media deden zij dit toen duidelijk werd dat het schip, de Turkse olietanker El Hiblu 1, hen zou terugbrengen naar Libië. Zij zouden de bemanning gedwongen hebben koers te zetten naar Italië of Malta. Woensdagavond bevond het schip, met 108 migranten aan boord, zich nog in Libische wateren. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini noemt de kapers „piraten, die Italië alleen door een telescoop zullen zien”. Ook de Maltese autoriteiten zeggen dat het schip niet bij hen zal mogen aanleggen. Beide landen zeggen het uit hun territoriale wateren te zullen weren. (AP, Reuters)

Geen schepen meer voor EU-missie: pagina 13