Melkert: financiële afspraken ziekenhuizen lijken te ambitieus

Voorzitter Ziekenhuiskoepel

De budgetafspraken die afgelopen mei onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid met ziekenhuizen zijn gemaakt, lijken te ambitieus. Ad Melkert zegt in zijn nieuwe functie als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat „de jas te krap is”.

Er was juist met de voorganger van Melkert bij de NVZ en met verzekeraars afgesproken dat de uitgaven van ziekenhuizen vanaf 2022 niet meer mogen groeien. Voor 2019 was een maximale groei afgesproken van 0,8 procent. In ruil zouden ziekenhuizen worden ontlast door zorg waar mogelijk naar huis te verplaatsen, of naar de huisarts. Het akkoord werd gesloten om de zorgkosten beheersbaar te krijgen.

De afspraken worden „heel serieus genomen”, zegt Melkert. Maar de voormalig PvdA-minister voorziet juist méér kostbare taken voor ziekenhuizen. Zo groeit de vraag naar zorg juist door vergrijzing, moet er verduurzaamd worden, zijn er investeringen nodig in innovaties en is er een tekort aan personeel: in de hele zorgsector wordt in 2022 een tekort van meer dan honderdduizend personeelsleden verwacht. Bij de huidige cao-onderhandelingen eist het personeel een loonstijging van 5 procent.

Melkert pleit daarnaast voor een andere inrichting van de zorg. Volgens hem moeten we „van een concurrentiemarkt naar een samenwerkingsmarkt”. „Als ziekenhuizen allemaal vanuit hun eigen silo zeggen: ‘Wij zijn concurrenten van elkaar’, kan je zorg op de juiste plek vergeten. Dan geeft de macht van het geld de doorslag.”

Lees het gehele interview: ‘Minder markt en meer geld nodig voor ziekenhuizen’