Meer dan honderd gokzuilen in beslag genomen

In de machines kan anoniem contant geld gestort worden, om mee te gokken. Oncontroleerbaar en witwasgevoelig, zeggen de autoriteiten.

Foto Koen van Weel/ANP

In heel Nederland zijn donderdag ruim honderd zogenoemde gokzuilen in beslag genomen door politie, justitie en de Kansspelautoriteit. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de machines gebruikt worden om illegaal te wedden op sportwedstrijden.

Bij de acties is volgens justitie een nieuwe type gokzuil aangetroffen, het zogeheten Cash Center. Daarmee zouden gokkers contant geld kunnen storten op een account waarmee ze bijvoorbeeld via hun telefoon geld kunnen inzetten. Bij winst keren de machines contant uit. Volgens justitie zijn er al miljoenen euro’s verdiend aan de Cash Centers. Bij de invallen donderdag is ook beslag gelegd op ruim een miljoen euro.

De meeste invallen werden donderdag gedaan in de regio Rotterdam, waar ruim vijftig machines in beslag zijn genomen. De aanbieders ervan worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd, waarschuwt het OM. In Nederland mag alleen De Lotto legaal sportweddenschappen aanbieden.

Gokzuilen staan in de regel vooral in winkels, theehuizen, cafés en snackbars. Ze zijn moeilijk te controleren en bieden bovendien de mogelijkheid tot witwassen, zegt het OM. De Autoriteiten trekken al langer op tegen de machines. In 2017 en 2018 waren er grote acties tegen de exploitanten van gokzuilen.