Marine Malta entert door migranten gekaapt schip

Woensdag dwongen migranten de bemanning van het Turkse vrachtschip dat hen had opgepikt, naar Europa te varen in plaats van terug naar Libië.

De Turkse tanker Elhiblu 1 arriveert in Senglea, bij de haven van Valletta. Het schip heeft ruim honderd migranten aan boord.
De Turkse tanker Elhiblu 1 arriveert in Senglea, bij de haven van Valletta. Het schip heeft ruim honderd migranten aan boord. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

Een eenheid van de Maltezer marine heeft donderdagmorgen de controle overgenomen op een vrachtschip dat eerder werd gekaapt door migranten. Persbureau AP meldt dat het schip de Elhiblu 1 onder begeleiding van patrouillevaartuigen naar de haven van Valletta is gebracht.

Er zijn ruim 100 migranten aan boord van het Turkse schip die woensdagmiddag door de bemanning bij de kust van Libië waren opgepikt. Het was de bedoeling om de migranten terug naar Libië te varen, naar de haven van de hoofdstad Tripoli. Het schip veranderde enkele uren later scherp van koers. De migranten hadden de bemanning daartoe gedwongen, omdat zij niet terug wilden naar Libië.

Een woordvoerder van de strijdkrachten van Malta (AFM) heeft woensdagavond aan de Times of Malta bevestigd dat het om een “kaping” ging. Niet duidelijk is hoe zich die op het schip heeft voltrokken en of er bijvoorbeeld geweld is gebruikt.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini schreef op Twitter dat dit “het eerste geval van piraterij” door migranten was.

In wateren van Malta

Lees ook: Europa stopt met oppikken migranten op Middellandse Zee

De Elhiblu 1 zette koers richting het eiland Lampedusa, of naar Malta. Zowel Salvini als de autoriteiten van Malta liet woensdagavond weten dat de migranten niet mochten aanleggen. Donderdagochtend kwam het vrachtschip in Maltese wateren, waarna de marine toch in actie kwam.

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen noemde de kaping woensdagavond een gevolg van de “wanhopige en gevaarlijke situatie” voor migranten en het beleid van Europese landen.

Woensdag werd ook bekend dat de Europese anti-smokkelmissie Operatie Sophia geen patrouilleschepen meer mag gebruiken om smokkelboten te onderscheppen. De EU-lidstaten hebben dat besloten onder druk van Italië.