Man die gewond raakte bij schietpartij Utrecht overleden

Het aantal dodelijke slachtoffers van de schietpartij van vorige week in een tram, komt daarmee op vier.

Bloemen op het 24 Oktoberplein in Utrecht, waar Gökmen T. vorige week het vuur opende in een rijdende tram.
Bloemen op het 24 Oktoberplein in Utrecht, waar Gökmen T. vorige week het vuur opende in een rijdende tram. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een man die vorige week maandag gewond raakte bij de schietpartij in een tram in Utrecht, is donderdag aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Het aantal dodelijke slachtoffers komt daarmee op vier.

De 74-jarige man kwam uit de Utrechtse plaats De Meern. Er ligt nog één zwaargewond slachtoffer, een 20-jarige vrouw uit Utrecht, in het ziekenhuis. Een vrouw van 21 jaar uit Nieuwegein is dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen.

Uit tientallen gesprekken met buurtbewoners en bekenden van Gökmen T, doemt een beeld op van een man die in niets succesvol was.

Onderzoek

Het OM verdenkt hoofdverdachte van de schietpartij Gökmen T. (37) nu van viervoudige moord, dan wel doodslag, met “terroristisch oogmerk”. Eind volgende week wordt besloten of zijn voorarrest wordt verlengd. Dat kan met maximaal 90 dagen gebeuren. Het OM doet nog onderzoek naar de toedracht van de schietpartij, en naar de motieven van T.

De schutter heeft vrijdag bekend dat hij alleen handelde. Verder is niets inhoudelijks bekendgemaakt over zijn verklaring. T. werd uren na de schietpartij aangehouden in een woning in Utrecht, nadat de politie al op verschillende plekken in de stad binnen was gevallen.

In maart stond de geboren Turk drie keer voor de rechter: voor diefstal van een fiets, een ramkraak en een verkrachtingszaak uit juli 2017.

“We voelen allemaal hetzelfde als vorige week”, schrijft premier Mark Rutte donderdag op Twitter. “Ongeloof, onmacht en ook boosheid.” Burgemeester Jan van Zanen bezocht dit weekend de familie van de 74-jarige man. “Zij leefden tussen hoop en vrees. Ik wens zijn dierbaren, mede namens het Utrechtse gemeentebestuur, alle kracht en sterkte toe.”