Maand jeugddetentie voor dreigen met schietpartij op school

Mitchell O. (18) zat al ongeveer honderd dagen vast, en hoeft niet meer de cel in. Hij plaatste vorig jaar een dreigbericht op YouTube.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Een 18-jarige Amsterdammer die op YouTube heeft gedreigd een aanslag op een school te plegen, is donderdag veroordeeld tot een maand jeugddetentie. Omdat de man, Mitchell O., al zo’n honderd dagen in voorarrest zit, mag hij de gevangenis verlaten.

De straf pakte lager uit dan de eis van het OM, dat vorige week om 180 dagen jeugddetentie had gevraagd, waarvan de helft voorwaardelijk. Die straf zou volgens de rechters te zwaar zijn voor O., omdat hij een autistische stoornis heeft die “sterke invloed” heeft gehad op het dreigement dat O. heeft geuit. De rechtbank acht hem net als justitie ontoerekeningsvatbaar.

Begin december 2018 liet O. op YouTube een bericht achter waarin hij zei een school shooting te plannen. “Dit is echt geen grap”, voegde hij daaraan toe. O. werd opgepakt. Bij een huiszoeking vonden agenten een bivakmuts. Op zijn telefoon stonden filmpjes van schietpartijen op scholen. O. bekende dat hij het dreigbericht op internet had gezet.

Niet bezig met voorbereiding

O. is alleen veroordeeld voor de bedreiging. Volgens de rechters was hij niet daadwerkelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag. De officier van justitie zei eerder ook al dat O. niet echt een schietpartij wilde plegen.

Verder hoeft O. zich niet te laten behandelen door een psycholoog. Vanwege zijn lange voorarrest vinden de rechters het niet gepast hem een verplichte behandeling op te leggen. De rechters benadrukten wel dat het verstandig zou zijn als O. zelfstandig hulp zoekt. Hij kreeg in mei vorig jaar al eens bezoek van de politie vanwege eerdere dreigberichten op internet, maar ging dus nog eens in de fout. “Dit moet stoppen”, aldus de rechtbank. “Hij moet begrijpen hoe serieus dit wordt opgenomen.”