Luchtvaartmaatschappij WOW Air staakt activiteiten

Prijsvechters Het noodlijdende IJslandse luchtvaartbedrijf heeft alle vluchten geannuleerd. De maatschappij vloog onder meer dagelijks tussen Schiphol en de luchthaven van Reykjavik.

Een vliegtuig van Wow Air.
Een vliegtuig van Wow Air. Foto Eric Salard/Flickr via CC

WOW Air staakt alle activiteiten, zo meldt de budgetvliegtuigmaatschappij donderdagochtend op haar website. Het noodlijdende IJslandse bedrijf was sinds dinsdag in gesprek met mogelijke investeerders over een reddingsplan.

Eerder vandaag maakte de luchtvaartmaatschappij al bekend dat alle vluchten tijdelijk waren uitgesteld. Die zijn nu dus definitief geannuleerd. Passagiers die een reis hadden geboekt, wordt aangeraden bij een andere luchtvaartmaatschappij een vlucht te boeken.

In 2016 sprak WOW-oprichter Skúli Mogensen in NRC nog vol vertrouwen over het verdienmodel van de budgetmaatschappij

Een tweede ronde van gesprekken over een fusie met de grotere concurrent Icelandair was mislukt, zo meldde WOW op zondag. Daarna leek het erop dat het bedrijf een nieuwe overeenkomst had getroffen met een groep geldschieters over een reddingsplan. Die gesprekken liepen deze week. WOW had het geld dringend nodig om schuldeisers tevreden te stellen. Volgens Bloomberg had WOW Air daarvoor een plan opgesteld om schulden om te zetten in aandelen. Een deal was nabij meldde WOW Air eerder.

Volgens de krant Financial Times had het bedrijf in het afgelopen last van tegenvallende resultaten. De schulden zouden zijn ontstaan door een afname in het aantal toeristen dat IJsland wil bezoeken. Ook de stijging van de olieprijzen en de toegenomen concurrentie van andere budgetmaatschappijen die lange vluchten aanbieden, hebben bijgedragen aan de problemen voor WOW Air.

Tussen Europa en Noord-Amerika

WOW werd in 2011 opgericht, de eerste vluchten werden in 2012 uitgevoerd. De maatschappij werd snel populair door de goedkope vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten en Canada. In totaal werden 27 luchthavens bediend. Zo vloog de maatschappij dagelijks tussen Schiphol en de luchthaven van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Vorig jaar vervoerde WOW Air 3,5 miljoen passagiers, melden persbureaus.

Passagiers die donderdag zouden vliegen met WOW, werden rond zes uur ‘s ochtends geïnformeerd over het uitvallen van de vluchten.