Leeftijdscontrole op online verkoop van alcohol wordt verscherpt

Bij de bestelling van alcohol online moet de winkel beter gaan checken of de koper wel 18 jaar is. Nu gebeurt dat vaak nog niet.

Een poster van NIXzonderID tijdens het begin van de landelijke actie.
Een poster van NIXzonderID tijdens het begin van de landelijke actie. Foto Koen van Weel/ANP

Webwinkels en thuisbezorgers moeten veel strenger controleren op leeftijd bij de online verkoop van alcohol. Bij een online bestelling moet de winkel beter checken of een koper wel 18 jaar of ouder is. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat erop toezien dat webwinkels dit ook daadwerkelijk doen.

Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) in een wetsvoorstel dat hij donderdag ter consultatie heeft voorgelegd. De wet zal op zijn vroegst 1 januari 2021 in werking treden, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een reactie.

Thuisbezorgers en webwinkels moeten nu officieel ook al de leeftijd van hun klanten controleren bij de online verkoop van alcohol, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. Zo bleek onlangs uit onderzoek dat slechts 9,5 procent van de jongeren werd geweigerd bij een thuisbezorgwinkel. Vanwege die “dramatisch” slechte nalevingspercentages zegt Blokhuis nu met nieuwe regels te komen, en wijst hij de NVWA aan als toezichthouder op de online verkoop. Tot nu was er geen instantie belast met toezicht.

Naleving dramatisch

In de toekomst moet bij de bestelling van alcohol online de leeftijd van de koper geverifieerd worden, staat in het wetsvoorstel. Nu vragen sommige websinkels nog niet naar de leeftijd van een klant die alcohol koopt. Ook moet de bezorger de leeftijd van de koper aan de deur controleren. Het afleveren van alcohol bij meerderjarige buren wordt niet toegestaan. In een verklaring zegt Blokhuis donderdag: “In de komende jaren moet dat er toe leiden dat het gewoon niet meer voorkomt dat jongeren via internet alcohol kunnen kopen.”

Lees ook: Bijna tweederde van 17-jarigen krijgt nog drank mee

“Het is nu veel te makkelijk voor jongeren om alcohol te kopen online”, licht de woordvoerder van VWS toe. “De bezorger moet al wel controleren, maar vaak kan de bezorger niet eens zien of er alcohol zit in het pakketje. Voor de bezorger moet straks duidelijk zijn dat er alcohol in het pakket zit, bijvoorbeeld met een sticker, zodat de bezorger weet dat hij om identificatie moet vragen aan de deur.”

De controle op de verkoop van alcohol in fysieke winkels valt momenteel onder de verantwoordelijkheid van gemeentes. Dat blijft zo. Buitengewoon opsporingsambtenaren worden door gemeentes ingezet om controles uit te voeren bij cafés, restaurants en winkels. De inspecteurs van de NVWA die de online verkoop gaan controleren, krijgen in het wetsvoorstel nieuwe bevoegdheden: zo mogen ze zich voordoen als minderjarige bij het kopen van alcohol via internet.

Het kabinet wil met het wetsvoorstel verder een eind maken aan het ‘prijsstunten’ met alcohol, bijvoorbeeld acties als ‘twee halen, één betalen’. Straks is het niet langer mogelijk om meer dan 25 procent korting te geven op alcohol. Ook hier moet de NVWA toezicht op gaan houden.