Het leven van Henry Winkler na zijn rol als The Fonz in Happy Days

Acteercarrière In tegenstelling tot andere Happy Days-acteurs, bleef Henry Winkler in de decennia daarna altijd The Fonz. Ten onrechte. De nu 73-jarige acteur blijkt een van de hardst werkende mensen in Hollywood.

Henry Winkler als The Fonz in de Amerikaanse televisieserie Happy Days (1974-1984).
Henry Winkler als The Fonz in de Amerikaanse televisieserie Happy Days (1974-1984). Foto ABC/Getty Images

‘Ready to take a shot at acting?’ schreeuwen de grote rode letters op de poster in de New Yorkse metro. Daaronder in een kleinere letter: ‘Gene M. Cousineau, acting teacher extraordinaire’. Een acteercoach die zijn diensten aanprijst, is niet direct een uitzonderlijke advertentie in de metro. Menig letselschadeadvocaat en verjongingsdokter prijsde zijn of haar twijfelachtige praktijk al met veel grootspraak aan op diezelfde plek.

Opvallend alleen is dat de acteercoach op de foto – onnatuurlijk en overdreven poserend met zijn hand onder zijn kin – wel erg veel weg heeft van acteur Henry Winkler. De acteur werd in de jaren zeventig wereldberoemd als Arthur ‘The Fonz’ Fonzarelli in de comedyserie Happy Days.

Toen de posters ruim een jaar geleden in de metro verschenen, vroegen sommige New Yorkers zich bezorgd af of Winkler wel wist dat zijn foto werd gebruikt. Een enkele internetgebruiker dacht zelfs dat het betekende dat de acteur onder een pseudoniem acteerlessen gaf. Was het zo erg gesteld met Winklers carrière, dat hij moest bijschnabbelen?

Tot een metroreiziger de link op de poster opzocht en naar de website van de HBO-serie Barry werd verwezen. Een komedie over professioneel huurmoordenaar Barry Berkman (Bill Hader) die een leven als acteur ambieert nadat hij een acteerles infiltreert van Gene M. Cousineau, gespeeld door Henry Winkler.

De poster bleek een slimme marketingtruc. En de casting van Henry Winkler als acteercoach een gouden greep.

Voor de rol kreeg de 73-jarige acteur niet alleen veel positieve aandacht van de media, hij mocht tevens in september een Emmy ontvangen. De eerste in zijn lange carrière en 43 jaar nadat hij voor het eerst voor de prestigieuze tv-prijs werd genomineerd voor zijn rol in Happy Days. De aandoenlijk overdonderde en dankbare acteur grapte tijdens zijn speech dan ook dat het dankwoord dat hij voorlas 43 jaar geleden al was geschreven.

Een acteur die later in zijn carrière (opnieuw) succes heeft, is altijd leuk. Dat geldt zeker voor Henry Winkler. Of je Happy Days nou in de jaren zeventig en tachtig zag, opgroeide met de herhalingen in de jaren negentig, of de serie leerde kennen dankzij de videoclip voor Weezers Buddy Holly, iedereen (boven de dertig jaar in ieder geval) kent The Fonz en dus Henry Winkler. Maar niet iedereen weet wat hij tussen Happy Days en Barry deed. In tegenstelling tot collega Ron Howard, die zijn personage Richie Cunningham ondertussen ver achter zich heeft gelaten en meer bekendheid heeft verworven als filmregisseur, bleef Winkler al die tijd vooral The Fonz.

Dat terwijl de acteur eigenlijk een van de hardst werkende mensen van Hollywood is. Een (onvolledige) greep uit zijn cv: hij beleefde in 1996 een comeback als schooldirecteur in Scream, speelde in vier Adam Sandler-films, leende zijn stem aan tientallen animatieseries, regisseerde en produceerde televisieseries waaronder het populaire MacGyver, had opvallende en zeer gewaardeerde gastrollen in Arrested Development en Parks and Recreation, liep Comic Con-festivals af om met veel liefde en humor over zijn vak te praten, had tientallen cameo’s (flitsoptredens als beroemdheid in een serie of film) en schreef zeventig zeer populaire kinderboeken over Hank Zipzer, een jongetje met dyslexie. Dat laatste noemt hij zelf zijn grootste prestatie, aangezien Winkler op latere leeftijd ontdekte dat hij zelf dyslectisch is.

Hij schreef ook zeventig zeer populaire kinderboeken over Hank Zipzer, een jongetje met dyslexie

Toch heeft Barry Winklers acteercarrière naar een nieuw plan getild. Hij won afgelopen jaar niet alleen zijn eerste Emmy, maar werd ook door Wes Anderson gecast in diens nieuwe ensemblefilm The French Dispatch waarin Winkler met Bill Murray, Frances McDormand en Timothée Chalamet te zien zal zijn. Die laatste, Oscargenomineerde, acteur vertelde hem tijdens hun eerste ontmoeting dat hij Winkler ooit eerder had gezien, tijdens een voorleesmiddag op zijn basisschool toen Chalamet acht jaar oud was.

De afgelopen weken verscheen Gene M. Cousineau opnieuw in de New Yorkse metro, nu om het tweede seizoen van de HBO-serie te promoten. Dit keer zullen er weinig metrorijders zijn die vrezen dat Winklers carrière voorbij is.