Grote diamanthandelaar en klant ABN Amro failliet

Diamanthandel Eurostar Diamond Traders is door de Antwerpse rechtbank failliet verklaard. Het bedrijf is in conflict verwikkeld met ABN Amro.

De diamantsector kampt met overcapaciteit aan slijperijen en slinkende marges voor diamantairs.
De diamantsector kampt met overcapaciteit aan slijperijen en slinkende marges voor diamantairs. Foto Dario Pignatelli/ Bloomberg

Eurostar Diamond Traders, tot voor kort één van de grootste diamantslijpers en -handelaars ter wereld, is donderdag bij de Antwerpse ondernemingsrechtbank failliet verklaard. Eurostar wijt zijn ondergang onder meer aan financier ABN Amro, die nog tientallen miljoenen tegoed heeft van het Antwerpse bedrijf.

De val van het ruim veertig jaar oude diamantbedrijf, in handen van de Indiaas-Belgische oprichter Kaushik Mehta (69), komt niet als een verrassing. De onderneming leed de voorbije jaren grote verliezen – liefst 212 miljoen euro in 2016, het laatste jaar waarvoor officiële cijfers beschikbaar zijn.

Op verzoek van ABN Amro en andere schuldeisers wees de rechter in november voorlopige bewindvoerders aan bij Eurostar. Die stelden onder meer vast dat de boekhouding niet deugde. Ook bleek dat van een vermeende diamantvoorraad ter waarde van 138 miljoen dollar – tevens onderpand voor kredieten – weinig meer over was.

Ondoorzichtig karakter

Hoe dat kan, is nog altijd onduidelijk. Wel voerde de directie van Eurostar meerdere procedures om een faillissement te voorkomen. Het bedrijf erkent dat de resultaten zijn verslechterd als gevolg van de wereldwijde crisis in de diamantsector. Die kampt met overcapaciteit aan slijperijen en slinkende marges voor diamantairs. Maar Eurostar legt de schuld van het faillissement óók bij zijn kredietverstrekkers, vooral ABN Amro.

Lees ook de reconstructie van het conflict tussen ABN Amro en Eurostar

De bank, van oudsher de belangrijkste financier van de diamantindustrie, kondigde enkele jaren geleden aan dat ze de kredietverlening ging terugschroeven en zich van risico’s wilde ontdoen. Vanwege de crisis in de sector, maar ook vanwege het ondoorzichtige karakter van de diamanthandel en fraudegevoeligheid. Vorig jaar zegde ABN Amro het krediet van Eurostar op toen het bedrijf in problemen kwam.

Volgens Eurostar zou ABN Amro zich „agressief en onverantwoordelijk” hebben teruggetrokken, waardoor Eurostar geen geld meer had om de handel op gang te houden. Mehta beschuldigt ABN Amro bovendien van fraude met een offshore vehikel dat partijen in het leven hadden geroepen voor de kredietverlening en om onderpand – de verdwenen diamanten – in bewaring te geven. Hij heeft 720 miljoen dollar schadevergoeding van de bank geëist.

ABN Amro noemt de claim ongefundeerd. In een procedure rond het naderende faillissement van Eurostar kwalificeerde een rechter de aantijgingen van Eurostar eveneens als „een vergezochte opeenvolging van verregaande gevolgtrekkingen”.

ABN Amro schreef vorig jaar bijna 70 miljoen euro af op het kredietboek waarin de leningen aan de diamantsector zijn opgenomen.