Gemeente Emmen stemt in met miljoeneninjectie dierenpark Wildlands

De gemeente neemt 18,3 miljoen euro aan leningen over voor de redding van het noodlijdende dierenpark en wordt de enige financier.

Wildlands Adventure Zoo Emmen opende in 2016 en verving Dierentuin Emmen.
Wildlands Adventure Zoo Emmen opende in 2016 en verving Dierentuin Emmen. Foto Vincent Jannink/ANP

De gemeente Emmen gaat 18,3 miljoen euro aan leningen overnemen voor de redding van dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen. Dat heeft de gemeenteraad van Emmen donderdagavond beslist. Daarmee wordt de gemeente de enige financier van het noodlijdende dierenpark.

Emmen had al een belang van 59 miljoen euro in de dierentuin, die in 2016 open ging als vervanging voor het oude Dierenpark Emmen. Na de nieuwe miljoeneninjectie, waarmee leningen van schuldeisers worden overgenomen, heeft de gemeente een totaalbelang van 80,6 miljoen euro in Wildlands. Onder meer door de hulp aan Wildlands moet Emmen komende jaren miljoenen euro’s bezuinigen.

Verschillende politieke partijen spraken donderdag dan ook van een “duivels dilemma”. Hulp verstrekken aan het dierenpark en daardoor meer moeten bezuinigen doen ze niet van harte, maar Emmen zonder Wildlands konden de meeste partijen zich ook niet voorstellen. Alleen de SP en de PVV (beide twee zetels) stemden tegen de miljoenensteun.

Verantwoordelijk wethouder Jisse Otter (Financiën, Wakker Emmen) sprak na de stemming van een “historisch besluit”. Zonder de steun van de gemeente zou er volgens de wethouder “geen toekomst” zijn voor Wildlands, met een faillissement als gevolg. Dan zou de gemeente parkeerinkomsten en toeristenbelasting mislopen. Ook zouden de 420 banen in het park verloren gaan.

Tegenvallende bezoekersaantallen

Wildlands Adventure Zoo Emmen had vorig jaar een schuld van rond de 8 miljoen euro, door hoge kosten en tegenvallende bezoekersaantallen. Het park trok vorig jaar 855.000 bezoekers, terwijl Wildlands dat er om rond te komen 940.000 moeten zijn. Dit leidde in september vorig jaar tot het ontslag van de directeur.

In december vroeg het park uitstel van betaling aan voor de leningen bij de vier grootste financiers. De gemeente onderzocht daarop de verschillende financieringsopties voor het park: overname, faillissement en herstructurering. De derde optie, met gemeente Emmen als enige financier, kwam tevoorschijn als beste oplossing.

Wethouder Otter benadrukte donderdag dat het dierenpark gaat herstructureren. Zo gaat de entreeprijs omlaag, komen er nieuwe looppaden in het park en wordt het weer een dierenpark in plaats van een themapark. Ook wordt de verwachting van het bezoekersaantal bijgesteld en gaan de bedrijfskosten omlaag.

Lees ook: In Wildlands staat de beleving voorop, maar lopen de bezoekersaantallen achter