Sterren geven tegen de grove omgangsvormen op Marktplaats

Marktplaats Er wordt wat afgescholden op Marktplaats, waar verkopen en bieden anoniem is. Wat iets helpt: sinds kort kun je er sterren uitdelen.

Op het Instagramaccount @marktplaatsdebielen staat een screenshot van een Marktplaatsgesprek waarin ene Aad een verkoper die zijn bod zojuist heeft afgewezen een „vuil tyfes joch” (sic) noemt, gevolgd door „ik hoop dat je sterft aan kanker.” Een paar posts later vraagt iemand die om 12:35 een bod op een iPhone 6S heeft gedaan, al om 12:57 geïrriteerd waarom er niet gereageerd wordt. Als de verkoper schrijft dat het voor haar op deze manier niet hoeft, krijgt ze „ik poep op jou en je iphone” te verstouwen.

Marktplaatsdebielen is een van de vele online platforms gewijd aan onbeschoft gedrag op Marktplaats. Complete fora (van Viva tot Radar en Reddit), talloze blogs en Facebookgroepen (Marktplaats Gekkies heeft 52.000 volgers en Ik bied de helft heeft er 149.000 volgers) zijn gevuld met door Marktplaatsgebruikers ingestuurde screenshots van ronduit barbaarse gesprekken. Zelf ben ik laatst nog voor „gierig wijf,” uitgemaakt toen ik een bod van 10 euro op een salontafel waarvoor ik 50 euro vroeg beschaafd afwees. Al moet ik toegeven dat ik allang blij was dat iemand eindelijk eens terugmailde, want complete radiostilte komt ook nogal eens voor op de verkoopsite.

Zo nu en dan lijken onderhandelingen opeens wél soepel te verlopen. Je bent zonder gescheld, plotselinge stiltes, onbegrijpelijk taalgebruik en een stortvloed aan moeilijke vragen („kan je ff een foto sturen van de binnenkant van de laars???”) tot een overeenkomst gekomen. Vervolgens blijf je speciaal een avond thuis, sleep je de kinderwagen/stereo-installatie/tv-kast alvast van zolder en poeier je de hogere biedingen die in de tussentijd binnenkomen af. En dan blijft het stil. De koper komt niet opdagen en reageert nooit meer op je berichten. Het is een allesbehalve zeldzaam tafereel. Afspraken niet nakomen is op eerdergenoemde fora en blogs de meest genoemde Marktplaatsklacht.

Sterren geven

Marktplaats neemt nu eindelijk – twíntig jaar na z’n oprichting – serieuze maatregelen tegen al het wangedrag. Sinds oktober vorig jaar kunnen gebruikers recensies bij elkaar achterlaten. Na het beklinken van een deal kun je iemand één tot vijf sterren geven, aangevuld met kant en klare complimenten (bijvoorbeeld: reageert snel, vriendelijk, product zoals omschreven) of juist dingen die beter kunnen (beleefder communiceren, afspraken nakomen). Deze recensies zijn voor iedereen zichtbaar. Omdat de functie pas een paar maanden bestaat zijn nog lang niet alle verkopers beoordeeld, maar het werkt wel degelijk. Als ik een boek van Ali Smith overweeg te bestellen en zie dat verkoper Johan al achttien vijfsterrenbeoordelingen heeft binnengeharkt, maak ik zorgeloos en onmiddellijk m’n geld naar hem over.

Een voorbeeld van @marktplaatsdebielen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Tag iemand die ook geen liefde krijgt😂

Een bericht gedeeld door Marktplaats Gekkies Official (@marktplaatsdebielen) op

„De functie was bedoeld om positief gedrag te belonen,” zegt Jan-Willem te Gussinklo, woordvoerder van Marktplaats „Maar we zien dat het als bijeffect heeft dat mensen realiseren dat ze bepaalde dingen niet meer ongestraft kunnen doen.”

Het probleem was namelijk dat Marktplaatsgebruikers lange tijd zo goed als anoniem te werk konden gaan. Tot vorig jaar was de enige beschikbare informatie over een verkoper het aantal jaren dat hij of zij op Marktplaats actief was. Intussen werden de juist allesbehalve anonieme verkoopgroepen op Facebook steeds populairder. Op bijvoorbeeld Marktplaats Zonder Regels (met 184.000 leden de grootste) of in lokale groepen reageren gebruikers met hun Facebookprofiel en dus hun volledige naam. En dat levert aanzienlijk fatsoenlijker conversaties op.

Een ander voorbeeld van @marktplaatsdebielen.

Maar de anonimiteit is juist wat veel mensen waarderen aan Marktplaats, zegt Te Gussinklo. „De buren hoeven niet te weten wat je verkoopt. Maar aan de andere kant denken mensen daardoor dat ze alles kunnen maken. Daarom proberen we gebruikers op verschillende manieren meer gezicht te geven, zonder dat hun anonimiteit verdwijnt.” Al helpt het trouwens wel om een echte naam boven je profiel te zetten, geeft hij als tip. „Dat maakt je een persoon. Tegen een naam als IJburg26 beginnen mensen eerder te schelden.”

Fatsoensmaatregelen

Op het Amerikaanse eBay – sinds 2004 eigenaar van Marktplaats – kunnen gebruikers elkaar al jaren beoordelen. En ja, ook daar gaat het er een stuk geciviliseerder aan toe. Bovendien is het plaatsen van een bod er bindend, terwijl op Marktplaats het niet nakomen van een deal geen enkele consequentie heeft. „Bij eBay verlopen alle transacties via eBay zelf,” zegt Te Gussinklo. „Op Marktplaats regelen de kopers en verkopers dat onderling, waardoor het voor ons niet mogelijk is om een bod bindend te maken.”

Andere fatsoensmaatregelen zijn er al jaren. Zodra je op Marktplaats een bod wil uitbrengen verschijnt er een keurig standaardbericht in het chatscherm, inclusief aanhef, interpunctie, volzinnen en een groet. Wie een bericht wil versturen naar een verkoper, krijgt ook meteen voorbeeldregeltjes voorgeschoteld: „Is de prijs bespreekbaar?” of „Kan ik langskomen om te kijken?” Om extreem lage biedingen – onzinbiedingen in Marktplaatsjargon – of mensen die een bod van 60 euro durven te overtreffen met een bod van 60,10 euro te ontwijken, kunnen verkopers een minimumprijs instellen of de mogelijkheid tot bieden compleet uitschakelen. Al zijn er dan nog steeds types die gewoon naar het berichtenscherm uitwijken en ik kom je macbook vanavond hale voor 40eu” typen.

Nog een voorbeeld van @marktplaatsdebielen.

De populariteit van Marktplaats heeft onder dit alles overigens nooit geleden. Volgens Te Gussinklo groeit het aantal gebruikers nog altijd. Elke dag worden er gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties geplaatst, wat betekent dat er altijd zo’n 11 miljoen live staan. En daar klikken per maand ruim 8 miljoen unieke bezoekers (2,1 miljoen per dag) op. „Marktplaats is een spiegel van de maatschappij in alles, maar dan ook echt álles,” zegt Te Gussinklo. „Dat betekent dat je er ook mensen tegenkomt die op, eh, bijzondere manieren met elkaar omgaan.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.