Facebook gaat wit nationalisme en wit separatisme actief weren

Het bericht komt nog geen twee weken na de aanslagen in Christchurch. De vermoedelijke dader publiceerde zijn extremistische ideeën en een livestream van het geweld op Facebook.

Facebook werd fel bekritiseerd na de aanslagen in Christchurch.
Facebook werd fel bekritiseerd na de aanslagen in Christchurch. Foto Lionel Bonaventure/AFP

Opmerkingen als “de Verenigde Staten zouden een witte natie moeten zijn” worden vanaf volgende week geweerd op Facebook. Dat belooft het techbedrijf, dat actief uitingen op Facebook en Instagram gaat verwijderen waaruit overtuigingen van wit nationalisme of wit separatisme blijken.

Facebook verwijdert al langer berichten en video’s die white supremacy promoten, maar tot dusver werden posts die ideeën van wit nationalisme en wit separatisme uitdragen, wel getolereerd. Het techbedrijf schaarde deze onder “de bredere concepten nationalisme en separatisme zoals American pride en Baskisch separatisme”.

Nu zegt het techbedrijf tot de conclusie te zijn gekomen dat “wit nationalisme en separatisme niet los gezien kunnen worden van white supremacy”. Het besluit valt nog geen twee weken na de dodelijke aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De vermoedelijke dader Brenton Tarrant had zijn rechts-extremistische gedachtegoed voor de aanslagen samengevat in een manifest gepubliceerd op Facebook. Ook plaatste hij live-beelden van zijn daad op Facebook.

Lees ook: Facebook Live is blind voor geweld

‘Life After Hate’

Het sociale medium belooft nu beterschap. Zinnen als “ik ben een trotse witte nationalist” en “immigratie verscheurt het land, wit separatisme is het enige antwoord” zullen vanaf volgende week meteen verwijderd worden. Meer impliciete opmerkingen zullen vermoedelijk wel door de filter heenkomen. “Helaas zullen er altijd mensen zijn die de mazen in ons systeem zoeken om haat te blijven verspreiden”, zo schrijft het techbedrijf.

De voorbeelden die Facebook noemt, doen denken aan de teksten die Tarrant publiceerde. Hij noemde immigranten “indringers” die de witte bevolking bedreigen. Ook gebruikte hij de term “witte genocide”. Het kwam Facebook op felle kritiek te staan dat het ‘manifest’ niet meteen werd verwijderd. De dader livestreamde zijn gruwelijke daden ook op het sociale medium. De video was een half uur op Facebook te vinden, en werd pas vijf minuten na het einde van de stream offline gehaald. Een uur later verdween het manifest.

Facebook heeft deze week ook aangekondigd dat gebruikers die zoeken op termen die geassocieerd worden met white supremacy doorgestuurd worden naar een pagina van ‘Life After Hate’. Deze organisatie, opgericht door voormalige gewelddadige extremisten, strijdt tegen rechts-extremisme.