Ellen had toch plezier

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

 
Foto’s: Ad Nuis

Voormalig fotomodel Ellen Wurpel-Van Hall (77, voorovergebogen, rechts) zat oktober 1958 met schoolvriendinnen Marianne Sandberg-Storm (76, voorovergebogen, links), Marianne Swan (78, links), Marianne Textor (77, midden) en Renny Steinmetz (77, rechts) in de trein van Emst naar Haarlem.

„We waren op weg naar huis, teruggestuurd van de werkweek in Epe. We deden eindexamen op het Jac. P. Thijsse Lyceum in Overveen: de vijfde klas MMS. Marianne, die Stormpie heette, Marianne, die Texy heette, Renny en ik kenden elkaar vanaf de kleuterschool in Aerdenhout. We waren hechte speelkameraden. Stormpie en ik oefenden zoenen-zoals-in-de-film op elkaar. Op de MMS met Marianne, die Hammes heette, erbij waren wij populair en nogal bepalend. We hadden veel lol, maar aardig waren we niet. Leraren hadden het lastig. Tijdens deze werkweek waren mee: Nederlands-leraar Vogelenzang, gymnastiekjuf Kraayenhof en biologielerares Bijlo, die haar fikse boezem zorgvuldig op de lessenaar drapeerde. Op de derde avond planden wij een bezoek aan de jongensafdeling. Vogelenzang stuurde ons na spannende ontboezemingen over zijn leven naar bed. Na geveinsd slapen slopen wij met elf meiden naar buiten, richting bos. Daar floten we het wijsje uit de film Bridge on the River Kwai. Ineens stond Vogelenzang voor ons en zei: ‘morgen naar huis’. Volgens Stormpie waren we al bij de jongens. In de ochtend legden we ons geld bij elkaar: net voldoende voor treinkaartjes. Thuis wachtte mijn ouders: gelukkig ruimdenkend. Na de MMS bleef er contact. Ook met Hammes die een Amerikaanse schrijver trouwde. Vorig jaar bezochten wij haar. Dat weerzien was emotioneler dan verwacht. Ons terugkijken maakte melancholisch: de gedachte dat wij elkaars kinderen én ouders kenden. Toch raakte de vanzelfsprekendheid van de gezamenlijke lol mij het diepst.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.