Doden op Comoren bij geweld rond omstreden verkiezingen

President Azali Asoumani werd zondag bij omstreden presidentsverkiezingen herkozen. Zijn tegenstanders beschuldigen hem van stembusfraude.

Een gewonde politieman in burgerkleding wordt weggedragen door de oproerpolitie in Moroni, de hoofdstad van de Comoren. Maandag vonden er protesten plaats in de hoofdstad vanwege de omstreden verkiezingsuitslag in het land. De politie greep hardhandig in en schoot met rubberkogels en traangas.
Een gewonde politieman in burgerkleding wordt weggedragen door de oproerpolitie in Moroni, de hoofdstad van de Comoren. Maandag vonden er protesten plaats in de hoofdstad vanwege de omstreden verkiezingsuitslag in het land. De politie greep hardhandig in en schoot met rubberkogels en traangas. Foto Gianluigi Guercia/AFP

Op de Comoren, een eilandengroep even ten noorden van Madagaskar, zijn donderdag meerdere doden gevallen bij geweld in de nasleep van de omstreden verkiezingen van afgelopen zondag. Het is onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen. Persbureau AFP meldt drie doden en twee gewonden, persbureau Reuters heeft het over vier doden. De Verenigde Staten hebben kort na de geweldsuitbraak hun diplomaten opgedragen het land te verlaten.

De dodelijke slachtoffers zouden zijn gevallen in Moroni, de hoofdstad van de archipel die bestaat uit drie eilanden in de Indische Oceaan, bij een vuurgevecht rond een militair kamp. Vier soldaten die uit de gevangenis waren ontsnapt zouden de aanstichters zijn geweest. Zij zaten vast omdat zij vorig jaar hadden gepoogd een coup te plegen, schrijft Reuters. Inmiddels is de situatie onder controle, meldt de Comorese regering. Het kleine land ten oosten van Afrika telt minder dan een miljoen inwoners.

Overgangsraad

Vlak voor het geweld uitbrak was oppositiepoliticus en kolonel Soilihi Mohamed gearresteerd. Hij is de rivaal van president Azali Asoumani, die bij de presidentsverkiezingen afgelopen zondag werd herkozen. Er bestaat grote twijfel over hoe eerlijk die verkiezingen zijn verlopen. De oppositie beschuldigt Azali, die sinds 2016 aan de macht is, van stembusfraude. Kolonel Soilihi Mohamed had zichzelf aan het hoofd geplaatst van wat hij “een nationale overgangsraad” noemde en werd daarom gearresteerd. Zelf viel hij bij de verkiezingen al in de eerste ronde uit.

Sinds de verkiezingen van zondag was het al onrustig op de Comoren. Zo gingen maandag honderden mensen de straat op in de hoofdstad, maar die protesten werden hardhandig de kop ingedrukt. Er is al veel langer weerstand tegen Azali, die eerder het Constitutionele Hof ontbond, de grondwet zo heeft gewijzigd dat hij aan de macht kan blijven tot 2029 en tientallen tegenstanders heeft gearresteerd. De oppositie van het land spreekt van een dictatuur. Sinds hun onafhankelijkheid van Frankrijk in 1975 kennen de Comoren een roerige geschiedenis. Zo hebben er regelmatig couppogingen plaatsgevonden, Frankrijk greep zelfs tot tweemaal toe militair in.