Dagblad De Limburger naar de rechter om video van gemeente Kerkrade

De gemeente zette bewakingsbeelden online zodat mensen zelf kunnen oordelen of een journalist heeft staan afluisteren in het gemeentehuis.

Een editie van 'De Limburger'.
Een editie van 'De Limburger'. Foto Peter Hilz/HH

Dagblad De Limburger spant een kort geding aan tegen de gemeente Kerkrade. De krant eist dat de gemeente een filmpje van een (onherkenbaar gemaakte) journalist van het dagblad van haar website verwijdert.

Op bewakingsbeelden, die werden gemaakt in februari, staat de journalist in het gemeentegebouw, buiten de raadszaal. Daar was op dat moment een besloten vergadering bezig over de nieuw te benoemen burgemeester van Kerkrade. Details van die vergadering kwamen via de krant naar buiten, wat tot een conflict leidde tussen de gemeente en de krant. Kerkrade heeft de journalist beschuldigd van afluisteren en heeft aangifte tegen hem gedaan. Volgens de krant kon de journalist gewoon meeluisteren omdat het intercomsysteem nog aanstond tijdens de bijeenkomst.

Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder deze maand dat de verslaggever niet strafbaar heeft gehandeld. De gemeente plaatste daarop de camerabeelden online, naar eigen zeggen om “transparantie” te bieden tegenover de “verschillende meningen en opvattingen” over het handelen van de journalist. De advocaat van De Limburger vindt dat door het publiceren van de video de indruk wordt gewekt dat de verslaggever “koste wat kost aan de schandpaal moet worden genageld”. Hoofdredacteur Bjorn Oostra noemt de gemeente Kerkrade “een slechte verliezer”. De krant schrijft verder dat de “persoonlijke levenssfeer” van de journalist “ernstig” is geschaad door het plaatsen van de beelden.

Lees meer over de burgemeestersaffaire: ‘Heerlen kreeg een mes in de rug gestoken’

Het nieuws uit de besloten vergadering dat De Limburger publiceerde, leidde tot ophef. De journalist had opgevangen dat Ralf Krewinkel - destijds burgemeester van Heerlen, maar met verlof - tweede was geworden in de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van Kerkrade. De gemeenteraad in Heerlen vond het ongepast dat hij tijdens het verlof, dat hij had opgenomen vanwege de ziekte van zijn zoon, solliciteerde. Krewinkel keerde uiteindelijk niet terug als burgemeester van Heerlen.