China knipt homofragmenten uit film over Queen-zanger

Openlijke uitingen van homoseksualiteit worden geweerd uit Chinese media, dus ook de hitfilm ‘Bohemian Rhapsody’ is gecensureerd.

In Nederland best bezochte film, in China gecensureerd: ‘Bohemian Rhapsody’ bio-pic over Freddie Mercury van Queen
In Nederland best bezochte film, in China gecensureerd: ‘Bohemian Rhapsody’ bio-pic over Freddie Mercury van Queen

Bohemian Rhapsody, die film over het leven van Freddie Mercury van Queen, draait ook in de Chinese bioscopen. Maar: de film is hier wel drie minuten korter. De scène waarin Mercury aan zijn verloofde opbiecht dat hij niet hetero is, is er uit geknipt. Ook is niet te zien hoe de leden van de band in vrouwenkleren optreden. Als Mercury de leden van Queen vertelt dat hij aids heeft, is er geen geluid te horen en geen ondertiteling te zien in de Chinese bioscoop.

Rami Malek, de acteur de Freddie Mercury speelt, werd op de Chinese televisie ook al gecensureerd. Bij zijn dankwoord tijdens de aanvaarding van de Oscar voor beste acteur, zei Malek dat de film ging over „een homoseksuele man, een immigrant, die zijn leven leefde terwijl hij zonder schaamte zichzelf was.” In de hoop dat lang niet iedereen in China het Engels zo snel zou verstaan, werd „een homosekuele man” vertaald als „een speciale groep.”

Weibo protesten

Openlijke uitingen van homoseksualiteit in Chinese media worden geweerd en gecensureerd, iets waartegen vorig jaar nog veel Chinezen in het verweer kwamen. In april 2018 kondigde het sociale-mediaplatform Weibo aan geen LGBTI-inhoud meer toe te staan. Dat leidde tot zoveel protest dat Weibo zijn besluit terugdraaide.

In de Chinese bioscopen is sowieso maar een klein deel van het aanbod aan buitenlandse films te zien. China koopt per jaar enkele tientallen films aan waarbij China de buitenlandse makers laat meedelen in de recette. Verder koopt het land ook nog enige tientallen films aan voor een vaste vergoeding, zonder dat de makers delen in eventuele meeropbrengsten. Dat was de constructie bij de aankoop van Prooi, de in China goed bezochte horror-actiefilm van Dick Maas.