Boeing in VS voor de rechter gesleept om crash Ethiopië

Nabestaanden van een slachtoffer vinden dat de vliegtuigbouwer verantwoordelijk is voor het ongeluk. In het ramptoestel, de 737 MAX 8, zouden ontwerpfouten zitten.

Boeings 737 MAX van vliegmaatschappij Southwest Airlines staan geparkeerd op een vliegveld in Californië. De toestellen mogen voorlopig niet vliegen.
Boeings 737 MAX van vliegmaatschappij Southwest Airlines staan geparkeerd op een vliegveld in Californië. De toestellen mogen voorlopig niet vliegen. Foto Mario Tama/AFP

Vliegtuigbouwer Boeing is donderdag aangeklaagd door nabestaanden van een slachtoffer van de crash met een Ethiopian Airlines-toestel, eerder deze maand. Volgens de familie van de Rwandees Jackson Musoni heeft Boeing fouten gemaakt bij het ontwerp van de 737 MAX 8, het vliegtuigtype dat is neergestort. Ze houden het bedrijf verantwoordelijk voor de ramp.

De zaak, aangespannen bij een federale rechtbank in de Amerikaanse stad Chicago, is volgens persbureau Reuters de eerste waarmee Boeing te maken krijgt in de nasleep van de crash. Die kostte het leven aan alle 157 passagiers en bemanningsleden.

In de dagen na het ongeluk vlak bij de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba besloten veel landen alle Boeings 737 MAX 8 aan de grond te houden. Er was grote twijfel ontstaan over de betrouwbaarheid van het vliegtuigtype. De crash in Ethiopië was namelijk het tweede grote ongeluk met een 737 MAX 8 in een paar maanden tijd. In oktober stortte een 737 MAX 8 neer in Indonesië. 189 mensen kwamen om. Ook toen werd Boeing aangeklaagd door nabestaanden.

Lees ook: Boeing ziet 737 MAX weer vliegen met nieuwe software

Automatische piloot

De zorgen over de 737 MAX 8-toestellen richten zich op de automatische piloot. Een softwarefout, die het vliegtuig automatisch naar beneden liet vliegen, was de oorzaak van de crash in Indonesië. Uit de zwarte dozen van het Ethiopische rampvliegtuig zou blijken dat daar mogelijk hetzelfde probleem speelde. Dat staat echter nog niet vast. Boeing maakte deze week wel bekend dat het een software-update heeft ontwikkeld, die moet voorkomen dat de automatische piloot het toestel omlaag stuurt.

In de donderdag ingediende aanklacht tegen Boeing staat dat het bedrijf had moeten waarschuwen voor de softwarefout in de 737 MAX 8. De zaak is officieel aangespannen door de drie minderjarige kinderen van Musoni, die volgens Reuters de Nederlandse nationaliteit hebben en in België wonen.