Bengaalse vrouw bevalt van drie kinderen uit twee baarmoeders

De 20-jarige moeder had tijdens haar eerste zwangerschap nog nooit een echo gehad en wist niet dat zij twee baarmoeders had.

Een ander kind in een opvangcentrum in Bangladesh.
Een ander kind in een opvangcentrum in Bangladesh. Foto Abir Abdullah/EPA

De Bengaalse Arifa Sultana was nog maar 26 dagen moeder toen haar vliezen opnieuw braken. De 20-jarige vrouw bleek twee baarmoeders te hebben en ‘in beide’ zwanger te zijn. Een maand geleden beviel Sultana van een jongetje, vorige week kwam haar tweeling met een spoedkeizersnede ter wereld.

Tijdens Sultana’s eerste zwangerschap was geen enkele echo uitgevoerd, volgens de BBC omdat de vrouw deze niet kon betalen. Toen de vrouw zich vorige week bij het ziekenhuis meldde met buikpijn, werd besloten wel zo’n scan uit te voeren. Hieruit bleek dat de vrouw een tweede baarmoeder had, én hoogzwanger was van een tweeling.

De vrouw zette de kinderen vorige week op de wereld en is dinsdag ontslagen uit het ziekenhuis. De moeder en haar drie kinderen maken het goed. Sultana zegt tegen persbureau AFP gelukkig te zijn met haar twee zoons en dochter. Wel zou ze zich zorgen maken over haar financiële situatie.

Oorzaak dubbele baarmoeder

Ongeveer één op de drie- tot tienduizend vrouwen heeft een dubbele baarmoeder, soms gecombineerd met een dubbele vagina. De verdubbeling ontstaat doordat in een groeiend embryo de vagina, baarmoeder, eileiders en eierstokken ontstaan uit een dubbele structuur (de gangen van Müller).

De vagina en de baarmoeder horen vervolgens aan elkaar te groeien, terwijl de eileiders en eierstokken dubbel blijven. Als dat niet goed gaat, kunnen er verschillende soorten verdubbeling ontstaan. De verdubbeling blijft vaak lang onopgemerkt. Een dubbele vagina wordt soms opgemerkt als een meisje gaat menstrueren, een tampon gebruikt en toch bloed blijft verliezen.

Met medewerking van Wim Köhler.