Apple TV+ is met Spielberg en Oprah nog geen Netflix-killer

Apple De langverwachte videostreamingdienst van Apple is een feit. Steven Spielberg, Oprah Winfrey en Reese Witherspoon zijn aan boord, maar het aanbod is nog weinig verrassend.

Steven Spielberg bij de lancering van Apple TV+, 25 maart 2019.
Steven Spielberg bij de lancering van Apple TV+, 25 maart 2019. Foto Noah Berger / AFP

De introductie van Apple TV+ begon deze week met de stem van Steven Spielberg. Geen gekke keuze: als je de creatieve gezichten van een nieuwe videostreamingdienst wil introduceren, zijn er weinig namen groter dan de regisseur van Jaws, E.T. en Jurassic Park. In een strak zwart-witfilmpje vertellen Spielberg en beroemde collega’s als J.J. Abrams, M. Night Shyamalan en Sofia Coppola over het maken van verhalen.

Er wordt niks gezegd over de eigen producties die het Amerikaanse techbedrijf momenteel maakt. De presentatie die volgde gaf het publiek wel iets meer informatie.

Apple-baas Tim Cook en de hoofden van de videoprogrammering, Jamie Erlicht en Zack Van Amburg, hebben de afgelopen twee jaar bekende namen aan de dienst weten te koppelen. Naast Spielberg waren acteurs Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Jason Momoa en twee bewoners van Sesamstraat naar het hoofdkantoor in Cupertino, Californië gekomen om hun projecten te presenteren. Dat deden ze zonder beelden, waardoor hun praatjes meer leken op pitches. Pas op het eind was een korte video met hoogtepunten uit de series te zien. Als grote uitsmijter werd Oprah Winfrey ingezet. Zij gaat in elk geval twee documentaires maken.

Volgens The Hollywood Reporter heeft het bedrijf al minstens een miljard dollar uitgegeven aan twintig series (daar lijkt eerst de focus te liggen, al komen er ook films en documentaires). Ter vergelijking: Netflix gaf in 2018 12 miljard dollar uit aan content. Apple TV+ begint dit najaar, de prijs is nog niet bekend.

Veelbelovend: Witherspoon, Aniston en Carell in een serie die zich afspeelt in de wereld van Amerikaanse ochtendtelevisie

Een paar producties vallen extra op. De eerste grote klapper lijkt The Morning Show te zijn. Witherspoon en Aniston spelen met Steve Carell de hoofdrollen in een serie die zich afspeelt in de wereld van Amerikaanse ochtendtelevisie en is deels gebaseerd op een boek van CNN-verslaggever Brian Stelter. Aniston is voor het eerst sinds Friends te zien in een vaste tv-rol, Witherspoon maakte al indruk met Big Little Lies, een uitstekende HBO-serie: vanaf juni het tweede seizoen. Filmster Carell, groot geworden dankzij de Amerikaanse versie van The Office, maakt meteen een dubbele tv-comeback: hij sloot ook een deal met Netflix voor het maken van een nieuwe comedyserie genaamd Space Force.

Een andere serie met potentie komt van twee minder bekende namen. Little America van Kumail Nanjiani en Emily V. Gordon lijkt een antwoord op het immigratiebeleid van president Trump. De Pakistaans-Amerikaanse komiek Nanjiani brak door in de HBO-serie Silicon Valley en schreef met zijn vrouw Gordon de veelgeprezen film Big Sick. Little America is een anthologieserie: afleveringen staan los van elkaar en hebben steeds een andere cast. De waargebeurde verhalen gaan over immigranten. Als je iemand leert kennen, dan is die persoon niet langer ‘de ander’, aldus Nanjiani.

Familievriendelijk

Dit soort series met losse verhalen doen het de laatste jaren goed, denk aan Black Mirror (Netflix). Op 1 april begint een nieuwe versie van klassieker The Twilight Zone bij de streamingdienst van CBS. Ook de bovennatuurlijke serie die Spielberg produceert, Amazing Stories, wordt een anthologie. Films zal hij niet maken voor Apple. De regisseur uitte onlangs kritiek op de Oscarnominaties voor Netflix-film Roma. Volgens hem horen films van streamingdiensten niet thuis bij de Oscars.

Tot nu toe zien de producties er stijlvol en duur uit, iets wat bij het merkt past. Seks, drugs en geweld hoeven we niet te verwachten. The Wall Street Journal onthulde in september dat plannen voor een serie met rapper Dr. Dre door Tim Cook zijn afgeschoten vanwege scènes waarin personages coke snoven en meededen aan orgies. De content van Apple lijkt door die keuzes dichterbij het familievriendelijke Disney te zitten. Op 11 april presenteert dat concern ook plannen voor een streamingdienst met een plus in de naam. Met Disney+ zullen zij inzetten op een ander soort sterren: Disneyfiguren en de vele personages van Marvel en Star Wars.