Recensie

Recensie Muziek

Yola’s verbinding tussen country en soul

Het verhaal van de Britse zangeres Yola is als een sprookje. Eerst zijn er de tegenslagen: arme jeugd, dakloos bestaan, huisbrand, gewelddadige relatie en hoe ze hunkerde naar haar eigen plek voor het voetlicht als zangeres voor anderen (Katy Perry, Massive Attack, Phantom Limb). De interesse van The Black Keys-muzikant Dan Auerbach heeft alles veranderd. In Nashville legde hij met haar een mooie verbinding tussen country en soul, puttend uit de rauwe inspiratie van haar leven. Yola, inmiddels 35, debuteert met een fraai album, Walk Through Fire.

In eerste instantie maken haar liedjes een zalvend zoete indruk. Zo stuwt de van melancholie doordrenkte opener ‘Faraway Look’ als een fontein omhoog in een perfect gestileerd arrangement. Gaandeweg dringt de aan Amerikaanse rootsmuziek refererende sound echter dieper door. Auerbach omlijstte Yola’s zang rijkelijk; het regent strijkers, orgels, koortjes en pedal- steelgitaren. Als Yola het echt uitschreeuwt, komt ze verrukkelijk aan.