‘Volledig vrouwelijke ruimtewandeling’ geschrapt door tekort aan pakken maat M

Christina Koch.
Christina Koch. Foto AFP

Een eerste „volledig vrouwelijke ruimtewandeling” kan vrijdag niet doorgaan. De ruimtepakken voor de twee vrouwelijke astronauten konden niet op tijd in de goede maat worden aangepast, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandagavond bekend. Daarom zal een mannelijke astronaut een van de twee vrouwen vergezellen bij de wandeling rond het internationaal ruimtestation (ISS).

Christina Koch en Anne McClain zouden buiten het ISS verder werken aan de installatie van de batterij van een zonnepaneel. Voor de wandeling hebben ze allebei maat M nodig van een torso, de bovenkant van het ruimtepak. Daar kan er maar één van klaargemaakt worden voor vrijdag.

De NASA schrijft dat daarom is besloten Koch de werkzaamheden vrijdag te laten uitvoeren met collega-astronaut Nick Hague, die daar vorige week al met McClain aan was begonnen. Koch zal daarmee de veertiende vrouw worden die een ruimtewandeling maakt.

Op 7 maart, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, meldde de NASA nog dat Koch en McClain de boeken zouden ingaan met de eerste zogenoemde all-female spacewalk, dit 35 jaar nadat de Russische kosmonaut Svetlana Savitskaja als eerste vrouw een ruimtewandeling maakte.

Een derde en voorlopig laatste ruimtewandeling vindt plaats op 8 april. Daarbij zullen onder meer werkzaamheden aan de robotarm worden verricht. De ruimtewandelingen, die naar verwachting zo’n 6,5 uur duren, zijn onderdeel van de ISS-missie Expeditie 59, die 15 maart naar het ruimtevaartstation vertrok.