Recensie

Recensie Muziek

Van Goethe naar Caribische ritmes

Je moet maar durven, je album openen met een gedicht van Goethe op een lichte trapbeat die omslaat naar industriële house. Dan verandert ook het Duits naar Caribisch-Engels en vertelt zangeres Nicole Jordan het verhaal van de Jumbie, de mythologische kinderverslinder uit haar geboorteland Trinidad. Het trio Dr. Jordan Institute barst van de ideeën en levert een fascinerend debuutalbum af. Jordan (opgegroeid in Canada, woonachtig in Rotterdam) zet regelmatig haar klassiekgeschoolde sopraan in als extra muziekinstrument boven op de afrodance, Caribische ritmes en samples van steeldrums. Ze legt als een spokenwordartiest veel nadruk op de ietwat grimmige teksten. Omdat ze erg veel wil vertellen klinkt dat soms wat onbeholpen, maar met percussionist Stefan Kruger (oa Zuco 103) en gitarist Mark Tuinstra (oa The Nordanians) heeft Jordan geweldige ondersteuning voor haar, zo te horen, verregaande ambities.