Gershwin Bonevacia is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam

Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia Beeld YouTube

Gershwin Bonevacia (25) volgt K. Schippers op als stadsdichter van Amsterdam. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt bij een bijeenkomst van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA).

Bonevacia is een dichter die niet de gebruikelijke wegen volgde om terecht te komen waar hij nu is. Adriaan Jaeggi, Robert Anker, Mustafa Stitou, F. Starik, Menno Wigman, Anna Enquist en K. Schippers gingen hem voor als stadsdichter. Dat waren allemaal schrijvers met een rijke staat van dienst, een stevige institutionele positie en een uitgeverij in de grachtengordel.

Bonevacia daarentegen heeft één bundel op zijn naam staan: Ik heb een fiets gekocht, en gaf die in eigen beheer uit. Zijn aanwezigheid pakt hij ook anders aan, door voor te dragen op het podium, op festivals, in cafés, straks tijdens het Koningsdagconcert, maar ook al bij de herdenking van de Februaristaking in 2017. In glasheldere taal beschreef hij de situatie: „Ik sta voor jullie. Jullie staan voor mij, dus wij staan voor elkaar.” Waarom hij daar stond, was even duidelijk: „Ik hoop voor altijd na de oorlog te blijven. Ik hoop ver van oorlog te blijven.” Net als wat hij daar deed: „Dus vandaag staan we stil voor de Dokwerker, het beeld tijdloos. Een beeld voor wie strijd koos.” Dat is duidelijke taal, gericht op de situatie en op het publiek – die indruk maakte juist vanwege het ontbreken van omhaal van woorden.

In zijn bundel Ik heb een fiets gekocht valt vooral op hoe scherp hij naar de alledaagse werkelijkheid kan kijken. Naar de AKO, over Kanye West, over Amsterdam, maar zeker ook over Rotterdam (een gedicht dat alleen bestaat uit het woord ‘Daden’). En ook patsertjes in de tram zet hij haarfijn neer: ‘Yves St. Laurent / Valention / Wel Balmain / Geen OV-chipkaart.’

Gewone taal dus, waarmee hij zijn observaties vastlegt. Toch noemt hij poëzie ‘de taal van de goden’ – in een gedicht voor zijn ongeboren zoon. Dat geloof in taal maakt van hem een dichter. Waar zijn voorganger K. Schippers schreef over boomdieren die ‘dan weer dichter bij de hemel, dan weer dichter bij de grond’ wilden zijn, is de ambitie van Bonevacia dichter te zijn, ‘dichter bij mezelf, maar ook dichter bij jou.’