Saudi Aramco betaalt 69 miljard dollar voor meerderheidsbelang Sabic

Het staatsolieconcern koopt hiermee een uitbreiding in de petrochemie. Het is de grootste overname in de geschiedenis van het Midden-Oosten.

Het hoofdkantoor van Sabic in Riad.
Het hoofdkantoor van Sabic in Riad. Foto Faisal Al Nasser/Reuters

Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco betaalt meer dan 69 miljard dollar (zo’n 61,27 miljard euro) voor een meerderheidsbelang van 70 procent in Sabic, een tevens Saoedisch petrochemiebedrijf. Het is de grootste overnamedeal in de geschiedenis van het Midden-Oosten, meldt persbureau Bloomberg woensdag.

De resterende 30 procent van Sabic wordt verhandeld op de markt. Aramco koopt het meerderheidsbelang over van het Saoedische staatsinvesteringsbedrijf Public Investment Fund. Aramco wil de overname financieren met de uitgifte van obligaties. Voor de obligatieverkoop heeft het bedrijf al verschillende banken benaderd, meldt Bloomberg op basis van bronnen. Om obligaties te kunnen verstrekken, zou het staatsoliebedrijf voor het eerst sinds 1970 een financiëel overzicht openbaar moeten maken.

“Sabic past strategisch goed bij Aramco”, stelt Abdulaziz M. Al-Judaimi, vicepresident bij Aramco. “Het biedt nieuwe mogelijkheden in de snel groeiende petrochemische sector”:

Twitter avatar Saudi_Aramco aramco | أرامكو Our SVP for Downstream Abdulaziz Al-Judaimi: This announcement aligns with #Saudi_Aramco’s long-term strategy of crude placement, and integrated refining and petrochemicals. https://t.co/fedqxi1bUT

Europees hoofdkantoor in Limburg

Aramco produceert ongeveer eentiende van alle ruwe olie in de wereld. Deze overname betekent dat Aramco zich tevens gaat richten op de productie van brandstoffen en andere chemicaliën. Afgelopen zomer kocht de oliegigant ook al de Maastrichtse rubberproducent Arlanxeo.

Sabic staat voor Saudi Arabian Basic Industries Corporation. Het Europese hoofdkantoor van Sabic is gevestigd in Sittard, in Limburg. Het bedrijf heeft een productielocatie in het nabijgelegen Chemelot en bankiert bij ABN AMRO/Royal Bank of Scotland. Het bedrijf opereert in meer dan vijftig landen wereldwijd.

Mislukte beursgang

Vanaf 2016 werkte energiebedrijf Aramco aan de grootste beursgang ooit. Het bedrijf wilde 5 procent in de verkoop doen, à 100 miljard dollar. Kroonprins Mohammed bin Salman had de opbrengsten onder andere willen gebruiken voor zijn moderniseringsplannen. In juli 2018 werd duidelijk dat de beursgang niet doorging. Destijds werd ook al bekend dat Aramco zijn oog had laten vallen op Sabic. De miljarden van de verkoop van Sabic vloeien naar het Saoedische staatsinvesteringsbedrijf, dit zorgt mogelijk voor een alternatieve financiering voor de hervormingsplannen.