Ruimtetechnologie

India schiet voor het eerst satelliet uit de ruimte met raket

India is er voor het eerst in geslaagd een satelliet uit de ruimte te schieten met een anti-satellietraket. Dit heeft premier Narendra Modi woensdag bekendgemaakt. De eigen satelliet bevond zich in een baan om de aarde op een hoogte van zo’n 300 kilometer. India is hiermee „een gevestigde mogendheid in de ruimte” geworden, verklaarde premier Modi. Volgens hem schaart India zich met deze technologie in een select groepje van landen dat al over deze technologie beschikt, bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland en China. Analisten wezen erop dat het uit de ruimte schieten van de satelliet voor de premier op een gunstig moment komt. Volgende maand beginnen er parlementsverkiezingen, waarbij Modi en zijn BJP-partij een nieuwe regeringstermijn hopen te winnen. (Reuters)