Raad Zandvoort akkoord met miljoeneninvestering voor Formule 1-race

Het circuit wil vanaf 2020 een Grand Prix organiseren. De raad maakt 4 miljoen euro vrij, dat betaald moet worden uit een verhoging van de toeristenbelasting.

Een luchtfoto van een deel van het Circuit Park Zandvoort. Voor een Formule 1-race moeten de baan en de faciliteiten worden aangepast.
Een luchtfoto van een deel van het Circuit Park Zandvoort. Voor een Formule 1-race moeten de baan en de faciliteiten worden aangepast. Foto ANP

De Zandvoortse gemeenteraad is dinsdagavond akkoord gegaan met een investering van 4 miljoen euro in een eventuele terugkeer van de Formule 1. Geen enkele partij stemde tegen het voorstel dat het college vorige week presenteerde. De investering gaat alleen door als de Formule 1 vanaf 2020 ook echt weer naar het circuit in de badplaats komt.

Het geld is onder meer bedoeld om de verwachte verkeersdrukte rond de Grand Prix in goede banen te leiden. Zo ligt er een plan voor de aanleg van een nieuwe weg. Daarnaast wil de gemeente het budget gebruiken om tijdens het raceweekend buiten het circuit verschillende evenementen op te zetten, zodat ondernemers in Zandvoort mee kunnen profiteren van de Grand Prix.

Toeristenbelasting

De raad veranderde wel iets aan het voorstel van burgemeester en wethouders: de 4 miljoen euro moet voor een groter deel opgebracht worden uit een verhoging van de toeristenbelasting. Het college had een verhoging van 50 cent per nacht voorgesteld, dat wordt nu 75 cent. Ook de forensenbelasting gaat omhoog.

Aanvankelijk was het plan dat er 1 miljoen euro uit een speciaal investeringspotje van de gemeente zou komen, maar meerdere partijen in de raad waren het daar niet mee eens. “We hebben dat geld nodig voor sociale woningbouw en dergelijke”, zei PvdA-raadslid Maaike Koper.

Lees ook dit Twistgesprek: Moet Max Verstappen wel/niet naar Zandvoort?

Het is nog niet zeker dat er ook daadwerkelijk weer een Formule 1-wedstrijd in Zandvoort komt. De groep die de race naar Zandvoort wil halen, onder anderen circuiteigenaar prins Bernhard Jr., is nog in onderhandeling met de Formula One Management Group (FOM). Geld speelt daarbij een belangrijke rol. Alleen al in het eerste jaar moet er 40 miljoen euro worden geïnvesteerd in de race: om het circuit up-to-date te maken, maar ook voor een toeslag aan de FOM om de wedstrijd überhaupt te mogen organiseren. De Rijksoverheid wil geen bijdrage leveren. De 4 miljoen euro van de gemeente is een op zichzelf staande uitgave, die niet meetelt op de balans van de raceorganisatoren.

Nog geen uitsluitsel

Jan Lammers, de beoogde sportief directeur van de Grand Prix, zei woensdagmorgen tegen regionale omroep NH Nieuws dat er de komende weken waarschijnlijk nog geen uitsluitsel komt. Doorgaans kondigt de FOM nieuwe races aan bij de bekendmaking van de Grand Prix-kalender voor het volgende seizoen, in mei of juni.

Volgens voormalig Formule 1-coureur Lammers moet er achter de schermen “nog wat gebeuren om de totale begroting rond te krijgen”. De onderhandelingen zouden nu echter voornamelijk over juridische risico’s en aansprakelijkheid gaan, liet Lammers onlangs aan de NOS weten.