Motoren Noorse cruiseschip weigerden door tekort aan smeerolie

Door de storm weigerden de smeeroliepompen dienst. Hierdoor raakte het cruiseschip met 1.300 opvarenden zaterdag op drift.

Het cruiseschip Viking Sky bij aankomst in Molde, in Noorwegen op 24 maart.
Het cruiseschip Viking Sky bij aankomst in Molde, in Noorwegen op 24 maart. Foto Svein Ove Ekornesvag/EPA

De motoren van het Noorse cruiseschip Viking Sky, dat zaterdag op drift raakte, vielen waarschijnlijk uit door een storing in de smeeroliepomp. Dat maakte de Noorse Maritieme Autoriteit (NMA) woensdag bekend.

Volgens de NMA was het smeeroliepeil relatief laag, maar wel binnen de toegestane norm. De hoge golven zorgden er waarschijnlijk voor dat de smeeroliepompen dienst weigerden. Hierdoor gingen het alarm voor laag smeeroliepeil af, waardoor de motoren automatisch stilvielen.

NMA heeft een algemene veiligheidsmemo opgesteld voor schepen in slechte weersomstandigheden. Viking Ocean Cruises zegt blij te zijn met de snelle evaluatie van het probleem door NMA en kondigt aan de veiligheidsprocedures op de Viking-schepen aan te scherpen.

Het cruiseschip raakte zaterdag met 1.300 opvarenden stuurloos in een storm, omdat de motoren waren uitgevallen. Hierbij ontweek het schip toevalligerwijs ternauwernood een rotsformatie. Een reddingsactie via het water moest worden afgeblazen vanwege de harde wind en acht meter hoge golven. Via helikopters werden uiteindelijk bijna vierhonderd mensen geëvacueerd. Op zondag deden drie van de vier motoren het weer. Onder begeleiding van sleepboten legde Viking Sky zondagmiddag aan in de haven van de Noorse plaats Molde.