Minister ‘verwerpt’ het filmen van docenten

Onderwijs Forum voor Democratie opende een meldpunt tegen “indoctrinatie in het onderwijs”. De minister en de Tweede Kamer zijn boos. De kans dat het meldpunt leidt tot een onderzoek naar partijdigheid in het onderwijs is klein.

Thierry Baudet met zijn mobiele telefoon in de Tweede Kamer
Thierry Baudet met zijn mobiele telefoon in de Tweede Kamer Foto Bart Maat/ANP

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) „verwerpt in de meest stevige bewoordingen” het initiatief van Forum voor Democratie om een meldpunt te openen waar mensen voorbeelden kunnen delen van ‘indoctrinatie’ door leraren en scholen. De partij van Thierry Baudet opende vorige week een dergelijk meldpunt en vroeg leerlingen en ouders filmpjes en bewijzen in te sturen van ‘linkse indoctrinatie’ in het voortgezet onderwijs. De minister is zeer verbolgen over het verzoek „dat filmpjes worden gemaakt in de klas om mensen aan de schandpaal te nagelen. Dat kan en dat mag niet”, zei Van Engelshoven woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens Forum voor Democratie zou sprake zijn van politieke vooringenomenheid bij „toetsen, politiek gekleurde examenvragen, eenzijdige lesboeken en partijdige docenten”. De partij stelt niet te weten hoe vaak dit voor zou komen. Het is bekend dat Forum voor Democratie van mening is dat het onderwijs ‘te links’ is. Met de voorbeelden – die Forum voor Democratie niet openbaar zegt te maken – wil de partij een onderzoek entameren naar partijdigheid van het onderwijs.

Lees ook: wat zei Baudet eigenlijk in zijn overwinningsspeech?

Geen meerderheid

De kans dat het zover komt lijkt klein. Alleen de PVV staat achter het idee voor het meldpunt, bleek tijdens het debat. Tweede Kamerleden van andere partijen waren zeer kritisch over het meldpunt. VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema noemde het meldpunt „walgelijk”. Hij zei: „Dit kan toch niet. Zo gaan we niet met onze docenten om.”

FvD en de PVV hebben samen geen meerderheid in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie werd vorige week de grootste partij in de Eerste Kamer, maar heeft in de Tweede Kamer slechts twee zetels. Bij het debat waar het meldpunt werd besproken was Forum voor Democratie ook niet aanwezig. PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema was dat wel. Hij herkende het idee van een meldpunt wel en steunt het. Eind vorig jaar diende hij nog een motie in die de regering vroeg zelf zo’n meldpunt in te stellen. Die motie haalde het niet – Forum voor Democratie stemde wel voor.

De VO-raad, koepel voor scholen in het voortgezet onderwijs, reageerde begin deze maand al op vermeende indoctrinatie in het onderwijs toen een leerling op Instagram een ‘meldpunt linkse indoctrinatie’ opende. De organisatie schreef toen: „Onderwijs is mensenwerk en mensen hebben opvattingen en overtuigingen die soms zullen doorklinken in de les. Dat hoeft niet erg te zijn als meningen niet gebracht worden als feiten en als leerlingen worden uitgedaagd de lesstof kritisch te onderzoeken.”

Eerdere meldpunten

Een ‘meldpunt’ openen is een bekende politieke truc om aandacht te genereren voor een onderwerp. De PVV had in het verleden verschillende meldpunten – ze gingen onder meer over ‘straatterreur’, de ‘kilometerheffing’ en ‘overlast van Midden- en Oost-Europeanen’. Dat laatste meldpunt, het zogenoemde ‘Polenmeldpunt’, leidde tot felle kritiek van ambassadeurs en politici van andere partijen. De PVV was destijds gedoogpartner van het kabinet-Rutte I. Het meldpunt stierf een stille dood.

Forum voor Democratie keerde zich overigens in 2017 nog tegen (door de overheid gesubsidieerde) meldpunten. Om te klagen, zei Baudet destijds in de Tweede Kamer, kunnen we in Nederland naar de rechter. Meldpunten zouden niet onafhankelijk zijn, zei Baudet, wat zou leiden tot „willekeur en politiek opportunisme”.