Met The Beat blies Ranking Roger (56) nieuw leven in de ska

Overleden De dinsdag overleden zanger Ranking Roger mengde met zijn band The Beat ska met het schelle geluid en het hoge tempo van punk en new wave.

Ranking Roger op het Godiva Festival in Londen in 2015
Ranking Roger op het Godiva Festival in Londen in 2015 Foto Wikimedia/TJS

Ranking Roger (Roger Charlery), die dinsdag op 56-jarige leeftijd overleed aan kanker, was als zanger van The Beat een van de gangmakers van de Britse ska-revival van eind jaren zeventig. The Beat had onweerstaanbaar snelle danshits als ‘Tears Of A Clown’, ‘Hands Off… She’s Mine’, ‘Mirror In The Bathroom’. En het zoete liedeslied ‘Can’t Get Used To Losing You’.

Net als verwante Britse bands als The Specials, Madness en The Selecter – verenigd onder het 2 Tone-label – blies The Beat nieuw leven in de ska uit de jaren zestig, de Jamaicaanse voorloper van de reggae, door deze te mengen met het schelle geluid en het hoge tempo van punk en new wave. Ook verwant aan de punk waren de sociaal geëngageerde teksten, over de hoge werkloosheid, atoomdreiging, extreem-rechts straatgeweld, en de gehate premier Thatcher, over wie The Beat een protestsong opnam: Stand Down Margaret. Ondanks de anti-racistische teksten, de zwarte muziek en de gemengde bezetting, trokken ska-bands als The Beat ook fascistische skinheads aan.

Roger Charlery (Birmingham, 1963) was aanvankelijk punk; hij drumde in punkband The Dum Dum Boys. In The Beat deelde hij de zang met Dave Wakeling. The Beat klonk authentieker dan andere ska-bands doordat Ranking Roger sterk was in toasting – een Jamaicaanse versie van rap. Bovendien bewaakte de oudere Jamaicaanse saxofonist Saxa (1930-2017), die nog meedeed aan de eerste ska-golf, het authentieke geluid. Hij hield het hippe synthesizergeluid van de jaren tachtig buiten de deur. Tegelijk speelde de band al snel andere stijlen, zoals calypso (‘Ackee 1-2-3’) en discopop (‘I Confess’, ‘Too Nice To Talk To’).

The Beat had ook succes in de VS, Canada en Australië, waar de band bekend stond als The English Beat of The British Beat, omdat er ook een andere band was die The Beat heette. De skaband stopte in 1983 al na drie albums. De ex-leden vormden The Fine Young Cannibals, The International Beat en General Public. De laatste was de band van Charlery en Wakeling. In de jaren erna zong de zanger met ex-leden van The Specials, met The Police en met Big Audio Dynamite. Ook werkte Roger bij Greenpeace. In 2005 kwam The Beat weer bij elkaar en maakte nog enkele albums. In de heropgerichte Beat (een van de twee, overigens) zat ook zijn zoon Ranking Junior.

Luister hier naar tien essentiële Beat-songs: