Martin van Geel stopt per 1 juli als technisch directeur Feyenoord

De technisch directeur won met Feyenoord in 2017 de landstitel, maar kreeg sindsdien veel kritiek te verduren om het gevoerde beleid.

Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord.
Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord. Foto Marco de Swart/ANP

Martin van Geel stopt na dit seizoen als technisch directeur van Feyenoord. Na 1 juli vertrekt Van Geel, dat heeft de Rotterdamse club woensdag bekendgemaakt. De 58-jarige Van Geel werkte sinds 2011 bij Feyenoord en vierde in 2017 zijn hoogtepunt door de landstitel te winnen.

De club meldt dat de technisch directeur in nauwe samenspraak met de overige directieleden tot de conclusie is gekomen dat het beter voor hemzelf en voor Feyenoord is dat de wegen deze zomer scheiden. In een verklaring zegt van Geel dat er de laatste tijd te veel negatieve aandacht voor hem is geweest. “De vele negatieve aandacht die er nu voor mij is, is niet goed voor Feyenoord. Vandaar dat ik ruimte maak.” Wie Van Geel zal opvolgen is nog niet bekend.

Lees ook: Martin van Geel: de continue strijd van een overlever

Na het kampioenschap slaagde Feyenoord er niet in om het succes voort te zetten. De ploeg werd in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld en slaagde er afgelopen seizoen niet in om mee te doen om de prijzen. Begin dit seizoen werd de ploeg uitgeschakeld voor de voorronde van de Europa Leauge door het Slowaakse Trencin.

Bijna failliet

Van Geel heeft 24 jaar ervaring als technisch directeur. Voordat hij bij Feyenoord aan de slag ging vervulde hij die functie bij Willem II, AZ, Ajax en Roda JC. Hij speelde dan ook een belangrijke rol bij het herstel van de club nadat Feyenoord in 2010 bijna failliet was gegaan. Naast de landstitel won Van Geel ook twee KNVB-bekers met Feyenoord.

Hij stelde onder meer coaches Ronald Koeman en Giovanni van Bronckhorst aan. Die laatste haalde met Feyenoord vijf prijzen binnen. Koeman eindigde met Feyenoord als tweede in de eredivisie.

Maar dit seizoen speelt Feyenoord niet mee om de prijzen, terwijl de club er financieel gezien goed voorstaat. De club had vorig seizoen met 100 miljoen euro de hoogste omzet van de eredivisie. Dit seizoen staat Feyenoord met 47 punten op de derde plaats in de eredivisie, na PSV (67 punten) en Ajax (62 punten). In de laatste vijf wedstrijden speelde de club uit Rotterdam twee keer gelijk, verloren de Rotterdammers twee keer en wonnen ze een wedstrijd.

Na het verlies van Willem II twee weken geleden kreeg Van Geel spreekkoren te horen en werd er in de media gespeculeerd over zijn vertrek. Fans zetten bij wijze van ludieke actie verhuisdozen voor het Rotterdamse Maasgebouw, waarop hij werd opgeroepen zijn spullen te pakken.