Koffie, soep en een praatje

Het ziekenhuis is een samenleving op zich, soms zelfs een tijdelijk ‘thuis’. Fotograaf Daniel Niessen legt vast wie er werken.

Foto Daniel Niessen

Annie Timmer (69) is sinds twee jaar vrijwilliger in de Maartenskliniek in Nijmegen. Elke donderdag bestiert ze er de koffieruimte van de dagbesteding. Ze schenkt patiënten die binnenlopen iets te drinken in, maakt een praatje met ze, serveert soep en houdt de boel ondertussen netjes.

Timmer houdt ervan mensen te verzorgen en te „betuttelen”; het mag de patiënten die langskomen aan niets ontbreken. Maar het belangrijkste zijn de gesprekken. Vaste gasten kent ze inmiddels goed. „Laatst was een patiënt voor het laatst in het ziekenhuis, zijn behandeltraject liep af. Hij kwam me met een grote trommel chocola bedanken voor mijn gezelschap.”