Koepelorganisatie

Dove burgers misten tolk in gebarentaal na aanslag Utrecht

Voor veel doven en slechthorenden was de crisiscommunicatie tijdens de aanslag in Utrecht niet te volgen, schrijft Ieder(in) op haar website. Dat is volgens de koepelorganisatie voor mensen met een beperking in strijd met het VN-verdrag handicap. „Waar in Nieuw-Zeeland premier Jacinda Ardern door een tolk gebarentaal vergezeld wordt, blijkt dat in Nederland nog steeds heel ingewikkeld. Een kwalijke zaak.” Op Twitter trok de Utrechtse onderzoeker Lisa Hinderks al eerder aan de bel: „Jongens, wordt het niet eens tijd dat er bij crisissituaties standaard een tolk Nederlandse Gebarentaal wordt ingezet bij persconferenties? Ik zat vandaag in Utrecht te stressen en me af te vragen wat er allemaal gebeurde #24Oktoberplein.” Daarmee verzamelde ze al bijna duizend likes. (NRC)