Journalisten Belgisch persbureau staken vanwege ontslagen

Van de vijftig journalisten die er bij Belga werken worden er twee ontslagen en een derde journalist die binnenkort met pensioen gaat wordt niet vervangen.

Foto iStock

Journalisten van het Belgische persbureau Belga hebben woensdagmiddag het werk neergelegd vanwege het ontslag van twee journalisten. De journalisten staken tot donderdagochtend 6.00 uur, meldt Belga. Het gaat om een Nederlandstalige journalist en een Franstalige. Een derde journalist die binnenkort met pensioen gaat wordt niet vervangen.

De directie van het persbureau heeft de ontslagen woensdagochtend tijdens een bijeenkomst van de ondernemingsraad aangekondigd. Mieke van der Helst, economieredacteur en lid van socialistische vakbond BBTK, was daarbij aanwezig. “De ontslagen kwamen totaal onverwachts”, zegt ze tegen de Belgische krant De Standaard. Kort na de ondernemingsraad werd gestemd over de werkonderbreking. Die werd aan het begin van de middag met een overgrote meerderheid (70 stemden voor, 1 tegen, 1 ongeldig) goedgekeurd.

“We kaarten de veel te hoge werkdruk al meer dan twee jaar aan bij de directie, en dan krijgen we dit te horen”, aldus Van der Helst tegen De Standaard. Bij Belga werkten voor de ontslagen vijftig journalisten, die binnenlands, buitenlands en economisch nieuws verslaan. De helft is Nederlandstalig, de andere helft Franstalig. “De actualiteit 24 uur per dag brengen met 25 mensen per taal is bijna niet te doen”, zegt Van der Helst tegen ANP.

Bestuursvoorzitter Patrick Lacroix zegt in een reactie tegen De Standaard dat het bedrijf niet anders kon dan mensen ontslaan. “De inkomsten die we halen aan de mediakant stijgen niet meer, onze onkosten wel. Onze klanten, de mediabedrijven, hebben het zelf financieel moeilijk, hogere vergoedingen vragen voor onze redactionele diensten is dus geen optie.”