Hoofdverdachten vergismoord Utrecht veroordeeld tot 26 jaar cel

Hakim Changachi werd in de nacht van 12 januari 2017 doodgeschoten in het portiek van zijn flat, maar de schutters hadden het eigenlijk op iemand anders voorzien.

De verdachten tijdens de inhoudelijk behandeling van de Utrechtse 'vergismoord'.
De verdachten tijdens de inhoudelijk behandeling van de Utrechtse 'vergismoord'. Tekening ESO/L. Calçada

De twee hoofdverdachten van de vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht zijn beiden veroordeeld tot celstraffen van 26 jaar. De strafmaat komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbank Midden-Nederland hebben Guyno O. (26) en Ferrel T. (32) in de nacht van 11 op 12 januari 2017 Changachi doodgeschoten in het portiek van zijn flat in de Utrechtse wijk Overvecht. De schutters hadden het eigenlijk voorzien op een crimineel die in dezelfde flat woonde.

Nadat bleek dat de schutters de verkeerde man hadden doodgeschoten, hebben zij geprobeerd om alsnog de juiste persoon te liquideren. Dat was, bleek later uit ontsleutelde PGP-berichten, crimineel Khalid H. De politie wist deze moord uiteindelijk te voorkomen. Naast de twee hoofdverdachten zijn twee mannen van 26 en 28 jaar die betrokken waren bij de voorbereidingen voor deze zogenoemde ‘herstelmoord’, veroordeeld tot zeven en tien jaar cel.

Schadevergoeding nabestaanden

De vrouw van het slachtoffer van de vergismoord was in verwachting van hun eerste kindje. De rechtbank noemt de gevolgen voor de familie en vrienden van Changachi “desastreus en onomkeerbaar”. Daarom veroordeelt de rechtbank de twee hoofdverdachten naast de celstraf ook tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 300.000 euro aan de vrouw en de dochter van het slachtoffer.

Lees ook: Keihard en nietsontziend: hoe de nieuwe Holleeders de onderwereld overnemen

Daarnaast rekent de rechter het de hoofdverdachten O. en T. zwaar aan dat zij kort na de vergismoord voorbereidingen hebben getroffen om alsnog de juiste persoon dood te schieten. “Dit getuigt van een gewetenloosheid en roekeloosheid die niet goed te bevatten is”, schrijft de rechtbank in een verklaring. Eerder benadrukte de officier van justitie het gemak waarmee de hoofdverdachten de moord gepleegd hebben. “Voor een paar duizend euro worden mensen neergeknald. Ze denken niet na over wie ze gaan neerschieten, waarom, en of ze wel de juiste hebben. Het gaat alleen om geld.”

Kroongetuige

Een paar dagen na de moord op de 31-jarige Changachi, een telg uit een bekende Utrechtse criminele familie, pakte de politie twee mannen op die het eigenlijke doelwit Khalid H. wilden liquideren. De mannen hadden uren bij de flat van het doelwit gewacht in een Skoda, met machinegeweren binnen handbereik. H. maakte melding van de Skoda, die er snel vandoor ging toen de politie arriveerde. Na een crash op de A1 werden de mannen gearresteerd.

Naar aanleiding van de vergismoord op Changachi stapte kroongetuige Nabil B. naar de politie. Hij legde gedetailleerde verklaringen af over de vergismoord en andere liquidaties in Utrecht en omgeving, waarbij hij deels zelf betrokken was. Uit deze verklaringen is gebleken dat de opdrachtgever van die moorden Redouan T. is, een topfiguur uit de cocaïnemaffia die momenteel niet meer in Nederland verblijft. Toen bekend werd dat B. tegenover de politie getuigde, werd zijn broer Reduan geliquideerd.