Het geld is er, nu nog meer curlers

WK curling De Nederlandse curlingbond zoekt tijdens het WK naar nieuwe, Canadese spelers met een dubbel paspoort voor Hollands Next Gold Medal.

Het Nederlandse curlingteam bij een demonstratie vorig jaar in Zoetermeer. „De spielerei is voorbij.”
Het Nederlandse curlingteam bij een demonstratie vorig jaar in Zoetermeer. „De spielerei is voorbij.” Foto Koen van Weel/ANP

Als in zomaar een Canadees hotel de komende week een tiental curlingspelers met een droom aanschuift bij het bestuur van de Nederlandse bond en een handjevol marketeers, hebben ze een eerste schifting al overleefd. Eén: ze hebben Nederlandse roots. Twee: ze kwamen goed uit een statistiekdatabase waarin een Canadese expert naar hen was gaan graven. Kwamen ze daar niet eens in voor, dan hield het al op.

Dus zitten ze straks in dat hotel, zijn het papier en wat cijfers opeens vlees en bloed en is het: dus jij wilt voor Nederland uitkomen? Nou, laten we eens kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Terwijl op het ijs in Lethbridge vanaf zaterdag de Nederlandse curlingmannen zich glijdend en vegend meten met de internationale top op de WK, kijkt de Nederlandse bond de mogelijke toekomst van de sport in de ogen. Zo’n veertig aanmeldingen, ongeveer evenveel mannen als vrouwen, volgden op de oproep van Maurits Hendriks waarin de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF begin maart Canadezen met een dubbel paspoort de kans bood voor Nederland te spelen. Op zoek naar „Holland’s Next Gold Medal”.

Lees ook: Hoe het bezemfiasco het curling veranderde

Nadrukkelijk níét, zo zeggen de bond en het verantwoordelijke marketingbureau Triple Double, om het mannenteam te vervangen. Nee, daarmee gaat het juist goed. Dat team haalde voor het derde jaar op rij de WK, daarvoor was het sinds 1994 niet gelukt. Drie jaar geleden speelde het team onder leiding van Jaap van Dorp nog in de B-poule van de EK, nu durft men te mikken op de top acht op het WK.

Maar de bond staat wel open voor verbetering. „Iedereen wordt beter van concurrentie”, zegt voorzitter Jules Broex. „Ik moet de eerste technische staf in de sport nog tegenkomen die zegt: ik wil géén betere spelers”, zegt bestuurslid Tom Huyskens. Het is op z’n minst verontrustend, vinden ze, dat skip (captain) Van Dorp bij tv-zender Ziggo moet zeggen dat de vijf mensen die op dat moment in de zaal zaten, de enigen zijn van topniveau.

Geen woord aan gelogen. Een paar talenten zijn er wel, maar het is allemaal erg dun. Laat staan dat er een vrouwenteam is dat mee kan doen met de wereldtop, of een mixed-doubles team, sinds de laatste Winterspelen ook olympisch.

Foto Koen van Weel/ANP

Noodzakelijk experiment

De zoektocht in Canada is een experiment en een promotiestunt, maar wel een die voortkomt uit een bittere werkelijkheid: er is nog steeds te weinig animo voor het curling. Terwijl de bond professioneler is dan ooit. Enkele jaren terug was het nog een groepje vrijwilligers, nu is er met Broex sinds vorig jaar voor het eerst een heuse voorzitter. Er is ook meer geld. Voordat de commerciële rechten drie jaar geleden aan Triple Double verkocht werden, moest de bond het doen met zo’n 20.000 euro aan Lottogelden per jaar. Sinds dit seizoen steunt NOC*NSF de curlingmannen met 240.000 euro, de bijdrage van sponsoren en Triple Double is één tot anderhalf ton. De Nederlandse mannen moesten tot voor kort uit eigen zak bijbetalen, nu is er geld om naar toptoernooien in Canada te gaan.

Maar de bond moet van ver komen. 150 leden, vier verenigingen in heel Nederland, slechts één plek – Zoetermeer – waar het ijs alleen van de curlers is. Clinics zijn populair, merken ze bij de bond. Ook bij het Open NK op natuurijs vorig jaar bleek dat curling potentie heeft. Maar een serieuze sport?

Er moet wat veranderen en dat gebeurt ook, vertelt Huyskens. Niet langer WK-deelname bij de vrouwen en mixed-doubles op basis van de vraag: wie wil meedoen? „We gaan niet meer jan en alleman daarheen sturen. De spielerei is voorbij. Zeker nu NOC*NSF ook heeft gezegd andere disciplines te willen ontwikkelen.”

Lees ook een interview met skip Jaap van Dorp: ‘‘Curling is topsport’

De bond wil verenigingen actiever ondersteunen om leden te werven. Daarnaast wil het in samenwerking met wereldcurlingbond WCF instructeurs laten opleiden, zodat ze weten dat de clinics die op ijsbanen gegeven worden van het beoogde professionele niveau zijn.

De hoop is dat het winkelen in Canada een kwaliteitsimpuls geeft. Triple Double ziet het nadrukkelijk als zoektocht naar nieuwe, Canadese, sponsoren. En het hoopt op mooie „verhalen” onder de potentiële nieuwe spelers, die zich goed laten vermarkten.

Hoe realistisch het Canada-plan is, valt te bezien. Er zitten talenten bij het tiental met wie tijdens het WK gesprekken zullen zijn, maar dan? „Je moet nadenken hoe we dat praktisch gaan doen”, zegt Huyskens. „Alleen maar in Canada trainen, als daar ook een trainer is? Halen we ze af en toe naar Nederland? Of overwegen in Nederland te komen wonen?”

Als het iets is, is het voor het curling in Nederland een zetje voor de zichtbaarheid. Huyskens: „Je moet naar ons wel heel actief op zoek. Het is niet zoals met voetbal, dat je lichtmasten ziet en denkt: hé, daar moet ik naartoe.”