Het afscheid van Martin van Geel was onvermijdelijk

Feyenoord Martin van Geel vertrekt in de zomer als technisch directeur van Feyenoord. Na de landstitel van 2017 groeide de onvrede snel.

Technisch directeur Martin van Geel stapt op 1 juli op bij Feyenoord.
Technisch directeur Martin van Geel stapt op 1 juli op bij Feyenoord. Foto MARCO DE SWART/ANP

Anderhalve week terug zat Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, bij het Fox Sports-programma De Tafel van Kees en sprak hij over de steun die hij kreeg vanuit de club. De directie en de raad van commissarissen deden een „beroep” op hem om aan te blijven, zei hij. „Ze laten dat eigenlijk bijna tot op het gênante af merken.”

Woensdag maakte Van Geel (58), na acht jaar Feyenoord, bekend aan het eind van dit seizoen te vertrekken. Met name de kritiek van buitenaf bracht hem tot dit besluit. „De negativiteit was te groot”, zei hij bij Feyenoord TV. „Een aantal dagen geleden was het voor mij wel duidelijk dat het onomkeerbaar was.”

Supporters riepen al enkele weken om zijn vertrek, als gevolg van de ondermaatse prestaties dit seizoen: Feyenoord werd vroegtijdig uitgeschakeld in de Europa League en staat derde in de eredivisie met 20 punten achterstand op koploper PSV. Van Geel: „Elke beslissing die je neemt, wordt negatief uitgelegd.”

Zijn „effectiviteit” en „geloofwaardigheid” als technisch eindverantwoordelijke was in het geding, zegt algemeen directeur Jan de Jong. De „vorm en de inhoud” van de kritiek is volgens De Jong „soms op het onbeschofte af”.

Lees ook: Martin van Geel en de continue strijd van een overlever

Ontsnapt aan faillissement

Van Geel begon in 2011 toen Feyenoord ontsnapt was aan een faillissement, waarna de club mede door een injectie (30 miljoen) van de Vrienden van Feyenoord werd gerevitaliseerd. Van Geel had een goede hand met de aanstelling van trainers Ronald Koeman en Giovanni van Bronckhorst en geldt als een van de architecten van de landstitel in 2017. Van Geel maakte, volgens een eigen berekening, 65 miljoen euro winst op transfers.

Maar de onvrede nam dit seizoen toe. Meerdere spelers die hij na de landstitel kocht, renderen onvoldoende óf zijn inmiddels alweer vertrokken. En het wordt Van Geel zwaar aangerekend dat hij Jong Feyenoord niet heeft laten instromen in de eerste divisie (voetbalpiramide), waar Ajax en PSV daar wel voor kozen. Jeugdspelers van Feyenoord missen daardoor perspectief en ontwikkelen zich niet zoals bij de concurrenten. Maar Van Geel bleef de afgelopen tijd volharden in zijn besluit.

Van Geel was in 2016 al dicht bij een afscheid, maar redde zich toen. Nu was het onvermijdelijk. Binnen één seizoen vertrekken zo de technisch directeur, de trainer (Giovanni van Bronckhorst) en het hoofd jeugdopleiding (Richard Grootscholten).

Lees ook het interview met Martin van Geel uit 2017: Hoe Feyenoord weer tot leven werd gewekt